Nagyvilág

Már csak “gyanús szerkezet” az Air France gépén talált bomba

A pokolgépnek látszó tárgyat biztonságos helyre szállították a gépről. Kiderült: csak papírmasé álbomba volt.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Boeing 777-es Mauritiusról tartott Párizsba, fedélzetén 459 utassal és 14 fős legénységgel. Az utasszállító a kenyai Mombasa repülőterén hajtott végre kényszerleszállást helyi idő szerint szombaton egy órakor. Az utasokat leszállították, és eltávolították a fedélzetről, miután a mosdóban gyanús, pokolgépnek látszó tárgyat találtak.

A kenyai reptéri hatóság a Facebook-oldalán nyilvánosságra hozott közleményében azt írta, hogy a gyanús szerkezet valóban egy robbanószerkezet volt, többször is a “bomba” szót használva rá. Később azonban változtattak közleményükön, és már csak “gyanús szerkezetként” hivatkoznak rá – írja az Indpendent. A kenyai hatóságok közül még egy sem hivatkozott bombaként a szerkezetre.

A vécében talált, időzítővel ellátott szerkezetet a kenyai haditengerészet és a rendőrség bombaszakértői sikeresen szétszedték, és elemzésre küldték – írta a The Star című kenyai lap a kenyai rendőrség terrorellenes egységének egyik magas rangú tisztjére hivatkozva. A kenyai rendőrség szóvivője pedig közölte: még vizsgálják, hogy volt-e robbanóanyag a bombagyanús tárgyban – írta a Standard című kenyai lap.

Közben az Air France vezetője egy sajtótájékoztatón bejelentette, hogy nem bomba volt a gépen talált szerkezet – írta a BBC. Frédéric Gagey elmondása szerint a bombának látszó tárgy egy kartonbobozból és papírból készült, amihez egy konyhai időzítőt rögzítettek. Az álbombát beszállás előtt végzett biztonsági ellenőrzések alatt azért nem vehették észre, mert nem volt benne robbanóanyag.


Az utasokat szállodában helyezték el, a kenyai biztonsági erők több utast is gyanúsítottként hallgattak ki, de pontos számukról egymásnak ellentmondó információk jelentek meg. A Star szerint öt gyanúsítottat vizsgálnak kenyai és francia nyomozók: kettő muzulmánt, és három keresztényt. A Standard úgy tudja négy gyanúsított van, míg a Nation kenyai újság információi szerint két utast kérdeztek ki.

A The Guardiannak egy utas arról beszélt a legénység tökéletesen ura volt a helyzetnek, és nagyszerűen kezelték, intették nyugalomra a fedélzeten lévőket:

Forrás: twitter.com / kenyantv
Forrás: twitter.com / kenyantv
Forrás: twitter.com / kenyantv
Forrás: twitter.com / kenyantv

Ajánlott videó

Olvasói sztorik