Nagyvilág

A konzervatív Néppárt áll nyerésre a spanyol választásokon

A konzervatív Néppárt (PP) nyerheti meg a vasárnapi spanyol parlamenti választásokat a szavazatok 26,8 százalalékával az exit poll felmérés szerint, amelyet a TVE spanyol közszolgálati televízió tett közzé az urnazárást követően.

A szavazóhelyiségekből távozók megkérdezésével készített felmérés alapján a PP 114-118 mandátumot  kaphat a spanyol törvényhozásban. Az exit poll szerint a második helyen a szocialista párt végzett, a harmadik baloldali Podemos, negyedik pedig a Ciudadanos nevű középpárt lett.

A felmérésben a TNS Demoscopia nevű közvélemény-kutató cég 177 ezer embert kérdezett meg az ország több mint 1200 szavazóhelyiségénél.

A választások előtti utolsó nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatások egybehangzóan a konzervatív Néppárt (PP), a szocialista párt (PSOE), a magát középpártnak nevező Ciudadanos (Állampolgárok), és a radikális változásokat követelő baloldali Podemos (Képesek vagyunk rá) sorrendjét vetítik előre.

Az előrejelzésekből is látszik, hogy szoros küzdelemre lehet számítani, és a politikai elemzők nem tartják kizártnak, hogy meglepetést okoz majd a végeredmény. Főleg azért, mert alig két héttel ezelőtt a választók 41 százaléka még nem döntötte el, kire adja le szavazatát.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik