Külföld

Visszalépésekkel törnék le a francia szélsőjobb szarvát

24.hu
24.hu

2015. 12. 13. 09:43

Megkezdődött a regionális választások második fordulója, a Nemzeti Front több régióban is esélyes a győzelemre.

Vasárnap reggel elkezdődött Franciaországban a regionális választások második fordulója, melynek tétje, hogy a Marine Le Pen vezette Nemzeti Frontnak sikerül-e megismételni az első fordulóban elért győzelmét és elnyerni egy vagy több régió irányítását.

A kisebb szavazókörökben este 6 vagy 7 óráig, a nagyvárosokban 8 óráig lehet szavazni. Idén újraszabták a régiókat, így 13 tanács vezetéséről lehet dönteni. Korábban 22 régió volt, melyek közül 21-et a kormányzó Szocialista Párt irányított.

A múlt vasárnapi első fordulóban a szélsőjobboldali Nemzeti Front 13 régióból hatban végzett az élen, országos összesítésben a párt a szavazatok közel 28 százalékát szerezte meg. Az utolsó felmérések nagy bizonytalanságot mutatnak a Nemzeti Front esélyeit illetően: a három nagy politikai erő, Le Pen pártja, a Köztársaságiak, valamint a Szocialista Párt között kiegyenlítettek az erőviszonyok. Abban a három körzetben, ahol a Nemzeti Front jelöltje került az élre, a baloldal pedig a harmadik helyre szorult, a szocialisták visszaléptették jelöltjeiket a Nicolas Sarkozy vezette Köztársaságiak javára.

A visszaléptetések után a kormánypárt arra hívta fel a szavazókat, hogy voksoljanak a jobboldali jelöltre, megakadályozandó a Nemzeti Front győzelmét. Ez a közvélemény-kutatások szerint sikerülhet is, mert ezzel már a Köztársaságiak vezetnek a szélsőjobboldaliak előtt, igaz, csak néhány százalékkal.

Elzászban ugyanakkor a 16 százalékot elérő szocialista jelölt nem volt hajlandó visszalépni. Az ő körzetében emiatt a Nemzeti Front győzhet, és Közép-Franciaországban is Le Pen pártja esélyes a győzelemre.

Korzikán négy lista is indul: a három nagy párt mellett a sziget függetlenségéért harcolók is állítottak jelölteket. Itt mind a négy erőnek esélye van a győzelemre. (MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

German Chancellor and CDU party leader Angela Merkel (C) addresses supporters after exit poll results were broadcasted on public television at an election night event at the party's headquarters in Berlin during the general election on September 24, 2017.
Germany voted in a general election expected to hand Chancellor Angela Merkel a fourth term, while the hard-right Alternative for Germany (AfD) party is predicted to win its first seats in the national parliament. / AFP PHOTO / Odd ANDERSEN
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.