Nagyvilág

Úgy tűnik, Törökország betartja, amiben megállapodott az EU-val

Több mint ezer menedékkérőt akadályoztak meg abban hétfőn délelőtt, hogy Görögországba hajózzanak.

Egy nap sem telt el az EU-Törökország csúcs után, a török hatóságok hétfőn délelőtt már mintegy 1300 menedékkérőt akadályoztak meg abban, hogy Görögországba hajózzanak. Vasárnap Törökország vállalta, hogy erőfeszítéseket tesz az illegális határátlépés megfékezése érdekében, amiért cserébe az EU-tól 3 milliárd euró támogatást kapnak és felmelegítik a csatlakozási tárgyalásokat is.

Hétfőn a török hatóságok rajtaütöttek a menedékkérők tengerparti rejtekhelyein, százával fogtak el szíriaiakat, irakiakat, irániakat és afgánokat, valamint letartóztattak három embercsempészt is. Ez volt az elmúlt hónapok legnagyobb ilyen akciója. A menedékkérőket egy befogadóközpontba vitték, egy részüket hazatoloncolhatják.

Idén egyébként rekordmennyiségű, 500 ezer menekült hagyta el a polgárháború sújtotta Szíriát Törökországon keresztül, akik az életüket kockáztatva keltek át az Égei-tengeren Görögországba. Több százan életüket vesztették. Törökországban jelenleg több mint kétmillió menekült tartózkodik. (Reuters)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik