Külföld

A Világbank elnöke szerint kreatív megoldások kellenek a klímaváltozás elleni küzdelemben

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 11. 30. 11:00

A Világbank elnöke szerint kreatív megoldások kellenek az éghajlatváltozás kihívásai, egyebek mellett az aszály, az áradások és az ennek következtében kialakult szegénység elleni küzdelemben.

Jim Kim a Reuters hírügynökségnek a hétfőn kezdődött párizsi klímacsúcs kapcsán adott interjújában elmondta: a termőterületek helyreállítása, vízerőművek létesítése és gyáripari munkalehetőségek teremtése menekültek számára mind olyan innovatív megoldások, amelyek megvalósításába több pénzt és erőfeszítést kellene fektetni.

A Világbank múlt héten indított útjára egy üzleti tervet, amely az afrikai kontinens klímaváltozással kapcsolatos “ellenálló-képességének” növelését tűzte ki célul. A bank 5,7 milliárd dollárral járul hozzá várhatóan a 16,1 milliárd dolláros tervhez, amelynek része az aszálynak ellenállóbb kukorica, búza és rizsfélék kinemesítése, termőföldek visszaszerzése és a zöld energiához való hozzájutás megkönnyítése.

A Világbank elnöke kiemelte a vízerőművekben rejlő lehetőséget, mivel az így előállított energiára nagy szüksége van Afrikának. A szubszaharai térségben élők kétharmadának nincs hozzáférése az elektromos áramhoz – mondta, hozzátéve: a kontinens jövője nem képzelhető el energiaszegényen, az iskolák világításától az inkubátorok működtetéséig mindenhez szükség van energiára.

Véleménye szerint a vízerőművekben rejlő lehetőségeket sokkal jobban ki lehetne használni Afrikában. Jelenleg a kontinens potenciális vízenergia-forrásainak csak mintegy tíz százalékát hasznosították.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CAIRO, EGYPT - July 28: The Pyramids of Giza at dusk on July 28, 2015 in  Cairo,  Egypt. Giza pyramid complex bordering what is now El Giza, Egypt. It is the oldest of the Seven Wonders of the Ancient World, and the only one to remain largely intact. The pyramids are lit as part of the evening sound and light show. (Photo by David Degner/Getty Images).
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.