Nagyvilág

Putyin az egyiptomi elnökkel egyeztetett a terrorellenes erőfeszítésekről

Lépéseket tesznek a két ország közti légiforgalom újraindításáért.

A terrorellenes erőfeszítések összehangolásáról és a biztonsági együttműködés megerősítéséről egyeztetett az orosz elnök az egyiptomi államfővel szerdán – tudósít az MTI.

Az egyiptomi elnöki hivatal közleményében emlékeztet: a szélsőségesek mostanra „a világ minden országát célba vették anélkül, hogy különbséget tennének köztük”. Vlagyimir Putyin és Abdel-Fattáh esz-Szíszi megegyeztek a légi közlekedés biztonságát megerősítő intézkedések meghozatalában, ami az első lépést jelenti a két ország közti repülőjáratok újraindításához.

A telefonbeszélgetésre egy nappal azután került sor, hogy Oroszország megerősítette: pokolgép miatt zuhant le október 31-én a Sarm-es-Sejkből Szentpétervárra tartó utasszállító repülő. Egyiptomi kormánytagok meglepetésüknek adtak hangot és közölték, hogy Egyiptomnak továbbra sincsenek erre vonatkozó bizonyítékai. Hoszám Kamál polgári légi közlekedésügyi miniszter emlékeztetett: a Kairóban tevékenykedő műszaki vizsgálóbizottság az egyetlen hivatalos testület, mely a szerencsétlenség körülményeinek felderítésére hivatott, és ennek minden értesülését meg kell osztania minden féllel. Egyiptomot az is váratlanul érintette, hogy kitiltották az orosz légtérből az Egypt Air légitársaság gépeit.

A történtek hatalmas csapást jelentettek az idegenforgalomra – a sarm-es-sejki szállodák következő hónapokra jegyzett foglalásai a katasztrófa előtt a száz százalékot is elérték, mostanra viszont negyedére zuhant ez az arány.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik