Nagyvilág

Terror Párizsban: a világ vezetőit sokkolta a támadás

Csak a II. világháború pusztításai után a péntek esti, összehangolt attak követelte a legtöbb emberáldozatot Franciaországban. A világ vezető politikusai értetlenül állnak az események előtt.

Barack Obama, aki a támadásokat az “ártatlan polgári lakosok terrorizálására irányuló gyalázatos kísérletnek” minősítette, leszögezte, hogy az Egyesült Államok minden segítséget megad legrégebbi szövetségesének, Franciaországnak a terrorizmus és a szélsőségesség elleni harcban, és mindent megtesz az elkövetők felelősségre vonásáért.

Az amerikai elnök francia partnerének, Francois Hollande-nak telefonon is kifejezte részvétnyilvánítását. Kijelentette, hogy az Egyesült Államok megingathatatlanul támogatja Franciaországot. A két vezető a Fehér Ház tájékoztatása szerint megfogadta, hogy közösen, és a világ országaival is összefogva harcolni fog a terrorizmus ellen.

Párizs, 2015. november 14. Francois Hollande francia elnök a párizsi Bataclan koncertteremhez érkezik 2015. november 13-án éjjel. A francia fõvárosban késõ este összehangoltan több merényletet követtek el. A lövöldözésekben és robbanásokban legalább 140 ember meghalt, sokan megsebesültek. Francois Hollande francia elnök egész Franciaország területére rendkívüli állapotot hirdetett és bejelentette a határok lezárását. (MTI/AP/Thibault Camus)
Francois Hollande francia elnök a párizsi Bataclan koncertteremnél. MTI/AP/Thibault Camus)

Elítélte a terrortámadásokat és a franciák melletti szolidaritását fejezte ki mások mellett Joe Biden alelnök, valamint John Kerry, a külügyi és Loretta Lynch, az igazságügyi tárca vezetője, továbbá Bill de Blasio, New York polgármestere.

Kerry ezek mellett hozzátette, hogy minden segítséget megadnak a franciáknak, a támadást pedig kegyetlennek és ördöginek nevezte.

“Könyörtelen háborút” hirdetett a terroristák ellen Francois Hollande francia köztársasági elnök szombat hajnalban, az előző esti párizsi terrortámadások legvéresebb helyszínén, a Bataclan koncertteremnél tett szemléje után nyilatkozva.

“Azokkal akarunk lenni, akik átélték ezt az iszonyatot, el akarjuk mondani, hogy harcot indítunk, méghozzá könyörtelent”, fogalmazott az államfő

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa barbár és gyáva terrortámadásnak” minősítette a péntek esti párizsi merényletsorozatot, Ban Ki-moon főtitkár pedig aljas terrortámadásnak minősítette a történteket.

Mély megrendülését fejezte ki Angela Merkel német kancellár, Berlinben nyilatkozva egyértelmű terrorakcióknak nevezte a több helyszínen elkövetett merényleteket.

Merkel hangoztatta, hogy gondolatai ezekben az órákban az áldozatoknál, a hozzátartozóknál és a Párizsban tartózkodó valamennyi embernél járnak.

Berlinben bejelentették azt is, hogy a német kormány közvetlen kapcsolatba lépett a francia kabinettel.

David Cameron brit miniszterelnök a Twitter üzenőportálon és személyes Facebook-oldalán egyaránt közzétett rövid nyilatkozatában megdöbbenésének adott kifejezést a péntek éjjeli párizsi terrortámadások miatt, és közölte, hogy Nagy-Britannia minden tőle telhető segítséget megad Franciaországnak.

A nemrég kinevezett kanadai miniszterelnök, Justin Trudeau úgy nyilatkozott, hogy imádkoznak francia testvéreikért ezekben a szörnyű időkben.

A Szentszék elítélte a péntek éjjeli párizsi merényleteket, amelyekkel a Vatikán szerint “az egész emberiség békéjét érte támadás”.

“A Vatikánban figyelemmel követjük a borzalmas párizsi híreket. Megdöbbent bennünket az értelmetlen és gyűlölködő terrorista erőszaknak ez az újabb megnyilvánulása, amelyet a lehető legélesebben elítélünk a pápával és mindazokkal együtt, akik szeretik a békét. Imádkozunk az áldozatokért és a sebesültekért és az egész francia népért” – üzente Feredico Lombardi szóvivő.

Az egész emberiség békéje ellen történt támadás, amely határozott, közös választ követel”, hangsúlyozta.

(Business Insider, AP, Reuters, MTI)

Ajánlott videó

Olvasói sztorik