Nagyvilág

A sorkatonaság elől külföldre menekülnek a litván fiatalok

Az orosz terjeszkedéstől tartva újra bevezették az általános hadkötelezettséget, de nem minden érintett lelkes.

Hirtelen megugrott a kivándorlók száma Litvániából, a balti állam miniszterelnöke sejti is, hogy miért: mert újra bevezették az általános hadkötelezettséget.

Tavalyhoz képest idén 27 százalékkal nőtt a kivándorlók száma – a 3,5 millió lakosú országból mintegy negyvenezren távoztak. Algirdas Butkevicius egy rádióinterjúban azt mondta: a hadköteles fiatal férfiak egy része azután utazott el, hogy kézhez kapta a sorozást megelőző, egészségügyi vizsgálatra szóló behívót.

Litvánia márciusban állította vissza ideiglenes jelleggel, öt évre a sorkatonai szolgálatot, a megnövekedett orosz katonai fenyegetettségre hivatkozva. Évente 3000-3500, 19 és 26 év közti férfit hívnak be kilenchónapos fegyveres szolgálatra, akiket tartalékosnak képeznek ki.

Az ország még 2008-ban szüntette meg az általános hadkötelezettséget, ugyanakkor a Krím-félsziget megszállását követően megnőtt a további orosz terjeszkedéstől való félelem. A balti államokban attól tartanak, hogy Oroszország az orosz ajkú kisebbség védelmére hivatkozva területükön is beavatkozik.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik