Nagyvilág

Nemi erőszakos vita borította be Új-Zélandot

Az ausztrálok lecsuktak egy csomó új-zélandi bűnözőt, a szigetország ellenzéke felháborodott. Erre John Key kormányfő közölte, az ellenzék a nemi erőszakolók pártján áll. Óriási botrány lett.

Nagy botrány forr a távoli Új-Zélandon. Az egész azzal kezdődött a Guardian cikke szerint, hogy Ausztrália úgy döntött, kiutasítja a különböző bűncselekmények miatt elítélt új-zélandiakat, sőt már őrizetbe is vették őket. Az ellenzék ezért nekirontott a kormánynak a parlamentben, mondván miért nem torolja meg az ausztrál lépést, ami sok évek óta Ausztráliában élő új-zélandit érint.

Erre John Key kormányfő haragosan válaszolt, azzal vádolva a munkáspárti és zöld képviselőket, hogy erőszakolókat támogatnak. Szerinte erőszakolók, gyerekmolesztálók, gyilkosok kerültek az ausztrál hatóságok össztüzébe, és a Munkáspárt képes őket megvédeni. Key így érvelt:

Ha te a szexuális bűnözők oldalára akarsz állni, menj csak, fiam, de én megvédem az új-zélandiakat.

A munkáspárti képviselők felhördültek, kétharmaduk kivonult az ülésteremből, több zöld képviselővel együtt. Közben Key kiállt a kommentárja mellett. Metiria Turei, a Zöld Párt társelnöke azt mondta, mint nemi erőszakot átélt nő, mélyen sértik Key szavai, és elvárja, hogy a kormányfő kérjen bocsánatot.

Egyre több képviselőnő csatlakozott hozzá az ülésen, de a házelnök rendre utasította őket. Azt mondta, ő nem is hallotta a kormányfő szavait, kár a bocsánatkérésen vesződni, maradjon csendben mindenki. Végül összesen nyolc női képviselőt kitetetett a parlamentből, szolidaritásból négy férfi képviselő is velük tartott. Új-Zélandon ki is tört a felháborodás, az ellenzéki képviselőket támogatják sokan.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik