Tudomány

Kihaltnak hitt madár tojására leltek

2003-ban fedezték fel az új-zélandi viharfecskét, most újabb mérföldkőhöz értek a madár kutatói.

Első alkalommal találtak a több mint száz évig kihaltnak vélt és az utóbbi esztendőkben is csak párszor észlelt tengeri madár, az új-zélandi viharfecske tojására a szigetország tudósai.

A kutatók Little Barrier Islanden, az Északi-szigettől északkeletre bukkantak a tojásra egy évvel az után, hogy láttak néhány madarat az ottani költőhelyeken. Kihasználva az alkalmat, hogy a tojó elhagyta a fészket, sikerült hozzáférniük a tojáshoz, amelyből várhatóan áprilisban kel ki a fióka.

“Izgalmas volt látni egy nemrég még kihaltnak vélt madár tojását” – fogalmazott Graeme Taylor, az új-zélandi természetvédelmi hivatal tudományos tanácsadója. A 31 milliméterszer 23 milliméteres tojás fehér, csúcsain rózsaszín pöttyökkel.

“A tény, hogy a tudósoknak egészen 2014-ig kellett várniuk, hogy megfigyelhessenek egy ilyen parányi tojást, tükrözi, hogy még mindig milyen keveset tudunk Új-Zéland élővilágáról, különösen a tengeri fajokról” – tette hozzá a tudós.

Az új-zélandi viharfecske élete nagy részét a vízen tölti. 2003-as újrafelfedezése előtt mindössze három példányt gyűjtöttek be belőle a 19. században és több mint egy évszázadig úgy vélték, hogy kihalt a faj, amelyről – beleértve a populáció nagyságát – mindmáig rendkívül keveset tudni.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik