Madrid, 2015. szeptember 28.
Mariano Rajoy spanyol kormányfõ sajtóértekezleten értékeli az elõzõ napi katalán választások eredményét Madridban 2015. szeptember 28-án. A csaknem végleges eredmények szerint a Junts pel Sí (Együtt az igenért) függetlenségi párttömörülés megnyerte Spanyolországban a katalán regionális parlamenti választásokat, és bejutott a törvényhozásba. (MTI/EPA/Sergio Barrenechea)
Külföld

A spanyol kormány az Alkotmánybíróságra ment a katalán függetlenség miatt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 11. 14:55

A spanyol kormány az alkotmánybírósághoz fordult, mert alkotmányellenesnek tartja a katalán parlament hétfői határozatát, amelyben kinyilvánította az önálló állam létrehozásához vezető folyamat elindítását, jelentette be Mariano Rajoy spanyol miniszterelnök a kormány szerdai rendkívüli ülését követő sajtótájékoztatóján.

A spanyol kormányfő hangsúlyozta: ez nem csupán egy parlamenti döntésre adott reakció, hanem az egész ország védelmében tett lépés, mert a katalán parlament határozata véget vet a demokráciának, a jogállamiságnak, és megtöri a spanyol nemzet egységét.

Mint mondta, a kormány beadványában kérte az alkotmánybíróságot, hogy figyelmeztesse a katalán vezetőket: amennyiben nem tartják tiszteletben a bíróság határozatát, megsértik a törvényt, engedetlenséggel lesznek vádolhatók és felfüggeszthetik őket tisztségükből. (Ez 21 katalán köztisztviselőt érinthet, köztük Artur Mas hivatalban lévő katalán elnököt.)

A törvény tiszteletben tartása nélkül bármely hatalom, bármely kormány elveszti legitimitását, fogalmazott Mariano Rajoy.

A miniszterelnök kérdésre válaszolva elmondta: ha a katalán vezetők megsértik a törvényt, a kormány “határozottan” fog fellépni.

Amennyiben az alkotmánybíróság eljárásba veszi a kormány által benyújtott indítványt, automatikusan felfüggeszti a katalán parlament határozatát a végleges döntésig, amelynek meghozatalára a jogszabályok szerint 5 hónapja van.

A katalán parlament hétfőn fogadta el a függetlenségi pártok által benyújtott határozatot, amelyben amellett, hogy kimondja az az önálló állam létrehozásához vezető folyamat megindítását, azt is rögzíti, hogy nem veti alá magát az állami intézmények döntéseinek, különösképp a spanyol Alkotmánybíróság állásfoglalásainak. A határozatot a parlament többi pártja nem szavazta meg.

A kormány nem közölte hivatalosan, hogy milyen további elképzelései vannak a függetlenségi törekvések megakadályozására. Az alkotmány 155-ik cikkelye lehetőséget ad akár Katalónia autonómiájának felfüggesztésére is, de ezt a passzust még sosem alkalmazták Spanyolországban, és most is csupán elvi lehetőségként beszélnek róla, amit mindenki szeretne elkerülni.

(El País, El Mundo, MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

CANNES, FRANCE - MAY 21:  Nicole Kidman departs after the 'How To Talk To Girls At Parties' screening during the 70th annual Cannes Film Festival at on May 21, 2017 in Cannes, France.  Celebrities, fans and the movie world have descended on Cannes for this year's festival of the screen. For seventy years The Croisette Boulevard has always been the centre of athe place watch the rich and dandy and people from all walks of life to promenade.  (Photo by Christopher Furlong/Getty Images)
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.