Külföld

A német belügyminiszter ragaszkodik a családegyesítés korlátozásához a szír menedékkérők esetében

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 11. 11. 21:32

A német belügyminiszter továbbra is sürgeti a szíriai menedékkérőkre vonatkozó menekültügyi eljárás megváltoztatását azzal a céllal, hogy ne szerezhessenek jogot a családegyesítésre. Thomas de Maiziere a német törvényhozás alsóházában (Bundestag) szerdán elmondott beszédében kiemelte: nem engedhető meg, hogy a menekültek egyébként is magas száma “a családegyesítés miatt megduplázódjon vagy megháromszorozódjon”.

A konzervatív CDU politikusának felvetését a CDU/CSU pártszövetséggel kormányzó szociáldemokraták (SPD) ellenzik. A vita azzal kapcsolatban alakult ki, hogy a belügyminiszter az előző héten utasította a felügyelete alá tartozó szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalt (BAMF), hogy szakítson a tavaly november óta követett gyakorlattal: a szíriai menedékkérők ügyében ezentúl ne csak az írásos kérelem és a benyújtott egyéb dokumentumok alapján döntsön, hanem a korábbi, teljes körű eljáráshoz visszatérve hallgassák meg a kérelmezőket személyesen.

A miniszter egy nyilatkozatában kifejtette: a változtatástól azt várja, hogy az újonnan érkező szírek többsége nem menekültstátust kap, hanem csak oltalmazotti státust, amelyhez nem jár családegyesítési jog és csak egy évre szól.

A miniszter szerdán a kormány menekültpolitikájáról az ellenzék által kezdeményezett parlamenti vitában megerősítette szándékát. Mint mondta, a szírek esetében alkalmazott menekültügyi eljárás egyszerűsítéséről tavaly – a tartományi belügyminiszterek és a szövetségi kormány tanácskozó testülete, a belügyminiszteri konferencia (IMK) által – hozott döntés “nem tartható tovább”.

Az egyszerűsített eljárásról kiderült, hogy “elnagyolt és hézagos”, nem minden esetben alkalmas a magukat csak szírnek mondó menedékkérők kiszűrésére. Azért sem alkalmazható tovább, mert míg korábban indokoltan kapott a szír kérelmezők csaknem 80 százaléka menekültstátust a német alaptörvény alapján – amely szerint a politikai üldözötteknek jár védelem -, vagy a genfi menekültügyi egyezmény alapján – amely szerint a háborús, polgárháborús menekülteknek jár védelem -, most már a többség nem közvetlenül a polgárháború sújtotta arab országból érkezik, hanem a térség biztonságos menekülttáboraiból, azaz nem éri közvetlenül politikai üldöztetés vagy háborús veszély.

Ezért vissza kell térni az eredeti gyakorlathoz, hiszen az jobban alkalmas a kérelmezők helyzetének, hátterének pontos feltárására – mondta Thomas de Maiziere. Hozzátette, hogy az SPD fenntartásai miatt visszavonta az utasítást, a BAMF így nem tért vissza a 2014 novemberéig folytatott gyakorlathoz, és az ügyet az IMK keretében tárgyalják majd meg.

A Bundestag ellenzéki pártjai – a Baloldal és a Zöldek – élesen bírálták a belügyminisztert, szerintük a családegyesítés korlátozása hátráltatja a menekültek integrációját, és arra kényszerít gyerekeket és nőket, hogy legális lehetőség híján nekivágjanak a Németországba vezető veszélyes útnak, hogy újra együtt legyen a család. Az SPD szónokai kétségüket fejezték ki a belügyminiszter javaslatának hasznosságát illetően, úgy vélték, a személyes meghallgatás újbóli rendszeresítésének egyetlen eredménye az lehet, hogy még tovább húzódnak a menekültügyi eljárások.

A belügyminisztérium szóvivője a szerdai kormányszóvivői tájékoztatón megerősítette, hogy a tárca szerint a családegyesítésnél kétszeres-háromszoros szorzóval érdemes számolni. Az SPD-s vezetésű külügyminisztérium szóvivője ennek ellentmondó adatokat idézett.

A menekültstátusban lévők számára – Németországban világszerte csaknem egyedülálló módón – engedélyezett családegyesítés a szülők és gyerekek alkotta úgynevezett magcsaládra vonatkozik, és vízumot kell kérni hozzá a tartózkodási hely szerinti német nagykövetségen.

A szíriai menekültek rokonai így főleg a törökországi, jordániai, libanoni külképviseleteken váltják ki a vízumot, és a külügyminisztérium berlini központjába befutó adatok azt mutatják, hogy a Németországba érkező menedékkérők számához képest elenyésző a családegyesítéshez kiadott vízumok száma. A legutóbbi vizsgált időszakban, júliustól szeptemberig csupán 6 ezer ilyen vízumot adtak ki, holott ugyanebben az időszakban több százezer, jórészt szíriai állampolgárságú menedékkérő érkezett Németországba.

A külügyminisztérium szóvivője, Martin Schäfer azt is elmondta, hogy nemigen lehet pontos becslést adni a családegyesítések várható számáról, mert igen hiányosak a menedékkérők családi állapotáról szóló adatok.

(MTI)

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Visitors walk past a 5G logo during the Mobile World Congress on the third day of the MWC in Barcelona, on March 1, 2017. 
Phone makers will seek to seduce new buyers with artificial intelligence functions and other innovations at the world's biggest mobile fair starting today in Spain. / AFP PHOTO / Josep Lago
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.