Nagyvilág

Apró árulás: szövetségeseik után kémkedtek a németek

Kémkedés (Array)
Kémkedés (Array)
Arról nem szól a hír, hogy a magyarok ellen kémkedtek volna, de már semmi sem lehetetlen. Korábban épp Merkelék ágáltak az amerikai hírszerzés módszerei miatt.

A német titkosszolgálatok rendszeresen kémkedtek szövetséges országok, valamint különböző szervezetek után az egész világon – állította szombaton a Spiegel magazin. “A BND (a német hírszerző szolgálat) rendszeresen kémkedett a ‘barátai’, így például az Egyesült Államok, Lengyelország, Ausztria, Dánia és Horvátország belügyminisztériumai után” – írta a lap.

A Spiegel, akár más német médiumok már hónapokkal ezelőtt feltárták, hogy a BND kémkedett szövetségesek után az amerikai Nemzetbiztonsági Ügynökség (NSA) számára, de a saját céljaira is. A mostani leleplezések messzebbre vezetnek és feltárják a BND tevékenységének mértékét.

Még a pápa se szent

A Spiegel szerint a német titkosszolgálatok nemcsak az EU-nál vagy az ENSZ-nél működő amerikai képviseletek után kémkedtek, hanem megfigyelték az amerikai pénzügyminisztériumot, továbbá számos németországi külföldi követséget, így az amerikai, brit, francia, svéd, portugál, görög, spanyol, olasz, osztrák, svájci, de még a vatikáni képviseletet is.

A németek nem kímélték az olyan nem kormányzati szervezeteket sem, mint az Oxfam, de a német titkosszolgálatok látókörében volt a svájci központú Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága (ICRC) is. A BND-t már korábban megvádolták azzal, hogy az NSA-val együttműködésben lehallgatta a francia külügyminisztériumot, a francia elnökséget, valamint az Európai Bizottságot.

Korábban Berlin volt kiakadva

Ezek a leleplezések zavarba ejtőek, mert annak idején Berlin élénken tiltakozott az Egyesült Államoknál, azzal vádolva az amerikaiakat, hogy kémkedtek a német kormány után. Két évvel ezelőtt, 2013 őszén azok az értesülések, hogy az amerikaiak lehallgatták Angela Merkel kancellár telefonját, komoly feszültséget szítottak Washington és Berlin között. Akkor Merkel kijelentette: “barátok között egyáltalán nem megengedhető a kémkedés”.

A német titkosszolgálatok a kancellária felügyelete alá tartoznak, és ez különösen kényelmetlen helyzetbe hozza Berlint. A kormány október végén tett ígéretet arra, hogy megerősített felügyelet alá helyezi a titkosszolgálatokat, továbbá a BND és az NSA együttműködését.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik