Nagyvilág

A szlovén miniszterelnök elárulta, mire használják a drótakadályt

Az október végi brüsszeli migrációs csúcson tett vállalásokat “jelenleg túlságosan is visszafogott mértékben” hajtják végre az érintett országok, ezért Szlovéniának a következő napokban lehet, hogy újabb lépéseket kell hoznia a helyzet kezelésére, bár ezeknek nem lesz része a határ lezárása, jelentette ki Miro Cerar szlovén kormányfő csütörtökön.

Cerar a parlamentben felszólalva közölte: ha a Szlovéniába érkező migránsok száma nem csökken jelentősen, akkor akár műszaki akadályokat is létesíthetnek a határon, de ezeket nem a határ lezárására, hanem a migránsok “terelésére” használják majd.

Mindazonáltal leszögezte: egyelőre ki kell várni, hogy a nyugat-balkáni migrációs útvonal által érintett országok vezetőinek október végi brüsszeli csúcstalálkozóján tett vállalások a gyakorlatban is kivitelezhetők-e. Ezek között említette, hogy sikerül-e megállítani a migránshullámot a görög határon, illetve a Görögország és Szlovénia között elhelyezkedő országok képesek lesznek-e hatékonyan lassítani az érkezők ütemét.Ugyanakkor arra is figyelmeztetett, hogy “így nem fogjuk bírni az idők végezetéig”.

A kormányfő arra nem adott pontos választ, hogy Ljubljana beszerzett-e a határra felállítandó kerítést, ugyanakkor a szlovén köztévé csütörtök esti híradójában arról számolt be, hogy már 125 kilométernyi kerítés érkezett az országba. A tévé szerint a kerítést méterenként 12 euróért, összesen 1,5 millió euróért szerezték be a hatóságok.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik