Külföld

Még mindig naponta 4400-an halnak meg tbc-ben

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 28. 19:30

A tuberkulózis (tbc) halálos áldozatainak számát világszinten 47 százalékkal sikerül leszorítani 1990 óta, de e fertőző betegségben még mindig naponta 4400 ember hal meg, mivel sokan nem jutnak megfelelő gyógykezeléshez, és a pénzügyi támogatás mértéke sem elegendő a kór teljes felszámolásához.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelentésében ugyan jelentős sikerekről számolhatott be, emlékeztetve, hogy a tbc elleni küzdelem 2000 óta bizonyul igazán hatékonynak, amikor 189 ENSZ-tagállam megjelölte a “Millenniumi fejlesztési célokat”, s ezek között éppen e betegség (valamint a HIV/AIDS) terjedésének megállítását tűzték ki 2015-ig megvalósítandó egyik fő feladatnak.

A WHO kimutatásai szerint jó hírnek tekintendő, hogy 2000 óta mintegy 43 millió életet sikerült megmenteni a korszerűbb gyógykezelési módszerek, a módszeresebb szűrővizsgálatok, és a fertőzöttek hatékonyabb felkutatása révén.

Csakhogy az egészségügyi szakemberek felhívják a figyelmet: a tbc továbbra is (a HIV/AIDS mellett) a legtöbb halálos áldozatot követelő fertőző betegség. A most közzétett jelentés szerint 2014-ben 1,5 millió ember halt meg ebben a betegségben, az HIV/AIDS 1,2 millió áldozatot szedett. Mintegy 400 ezer ember egyaránt fertőzött volt a HIV-vírussal és a tuberkulózis baktériumával.

Tavaly 9,6 millió új tbc-s megbetegedést regisztráltak. A tuberkulózis (más néven gümőkór) eseteinek több mint a felét Kínából, Indiából, Indonéziából, Nigériából és Pakisztánból jelezték.

A WHO azonban felhívta a figyelmet, hogy 2014-ben világszinten a megbetegedések több mint egyharmadát (37,5 százalékát) nem diagnosztizálták vagy nem jelentették a helyi egészségügyi hatóságoknak.

Az EFE hírügynökség szerint az Egészségügyi Világszervezet 2016-ban hozzáfog annak a stratégiának a megvalósításához, amelynek eredményeként teljesen meg akarják állítani a tbc terjedését, majd megpróbálják fokozatosan felszámolni azt. Az a cél, hogy 2030-ra a jelenlegi halálesetek számát 90 százalékkal csökkentsék.

Mario Ravaglione, a WHO tbc-programjának igazgatója a Reuters-nek kifejtette, hogy az orvostudomány már ma képes lenne teljes mértékben legyűrni ezt a kórt, ha elegendő pénz állna rendelkezésre. Panaszolta, hogy a HIV/AIDS leküzdésére szánt nemzetközi támogatáshoz képest a tbc elleni küzdelemre aránytalanul – tízszer – kevesebb pénz jut. Ennek az is az oka, hogy az előbbi kór főleg Afrika szegény országait sújtja, amelyeknek nincs elegendő saját anyagi forrásuk országukon belül megbirkózni a betegséggel, a tbc viszont főleg Indiában és Kínában van nagyobb mértékben jelen, ott viszont nagyobb a saját finanszírozási lehetőség.

A gümőkór vagy tuberkulózis (tbc) (tuberculosis) olyan fertőző betegség, melyet a Mycobacterium tuberculosis baktérium okoz, és amely leggyakrabban a tüdőt támadja meg (pulmonáris tbc), de megtámadhatja a központi idegrendszert (agyhártyagyulladást okozva), a nyirokrendszert és a vérkeringést is.

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.