Nagyvilág

Férfibörtönbe zárnák a transznemű nőt

Tara Hudson egész felnőtt életét nőként élte le, de jogilag férfiként tartják számon. Verekedés miatt ítélték szabadságvesztésre, erőszaktól féltik.

Férfibörtönbe zárnának egy transznemű nőt Nagy-Britanniában – tudósít a BBC. A nemváltó műtéten átesett Tara Hudson egész felnőtt életét nőként élte le, de jogilag férfiként tartják számon. Három havi szabadságvesztésre ítélték egy verekedés miatt.

Az ügyben petíció is indult, egy nap alatt több mint tízezren támogatták, hogy Hudsont női börtönbe zárják, mert a férfiak közt borítékolható, hogy szexuális erőszaknak lesz kitéve. Édesanyja azt mondta: megrémült, amikor megtudta, hogy férfibörtönbe viszik gyermekét. „Régóta nőként él, ez ugyanolyan, mintha engem tennének férfibörtönbe” – modnta.

Hudsonnek Bristolban kellene börtönbe vonulnia, de nemrég jelent meg egy tanulmány épp arról, hogy meredeken nőtt az erőszakos esetek száma a régió börtöneiben és nem tesznek eleget azért, hogy megvédjék a különösen veszélyeztetett rabokat. A büntetés-végrehajtás szóvivője azt mondta: a bűnelkövetőket a jogilag elismert nemük szerint helyezik el, de szigorú szabályok vannak érvényben a transznemű rabok védelmére vonatkozóan.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik