Nagyvilág

Vérengzéstől tartanak, lemondták a gyerekrendezvényt

A legnagyobb japán bűnszervezet elnézést kért a gyermekektől és szüleiktől.

A legnagyobb japán bűnszervezet lemondta évi rendes Halloween-rendezvényét, amit a tagok gyermekeinek szerveznek, mert attól tartanak, hogy a bandában bekövetkezett szakadás miatt a buli vérengzésbe torkollhat – írja a Guardian.

A 24 ezer tagot számláló Jamagucsi-gumi nevű bűnszövetkezet, melynek bevétele becslések szerint évente hatmilliárd dollár, bejelentésében bocsánatot kért a gyerekektől és szüleiktől. Azt írták, „különböző okok” miatt kellett lemondani a rendezvényt, sajnálják, hogy csalódást okoztak és megígérték, hogy jövőre meg fogják tartani.

A rendőrök a múlt hónapban figyelmeztették a Halloween-buli szervezőit, hogy balhéra adhat okot, hogy 13 tagszervezet elhagyta a Jamagucsi-gumit, mert összetűzésbe keveredtek a bűnszövetkezet vezetőjével, Sinobu Tszukaszával. A 73 éves maffiavezért a tagdíjak megemelése, és a saját embereivel való kivételezés miatt bírálják.

Hasonló bandaszakadás az 1980-as évek közepén volt, az utána következő vérontás húsz ember életébe került és ötszáz bandatagot letartóztattak.

A Jamagucsi-gumi egyébként nagy figyelmet fordít a közösségi rendezvényekre, fotók is megjelentek arról, hogy a tagok édességgel teli színes zacskókat adnak a jelmezes gyerekeknek. 1995-ben pedig az elsők között voltak, akik élelmiszerrel és ivóvízzel segítettek a kobei földrengés túlélőinek.

A bűnszervezetet 1915-ben alapította egy halász. Három kivételével Japán minden prefektúrájában jelen vannak, a jakuzák fele hozzájuk tartozik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik