Nagyvilág

Teljes a káosz Szlovéniában, kerítést bontottak a menekültek

Totális a káosz szlovén-osztrák határnál. Az M1 hírcsatorna tudósítója azt közölte, hogy a menekültek kitörtek a sentilji táborból, elindultak Ausztria felé, a tábor osztrák oldalon lévő részének kerítését elbontották.

Voltak, akik a vasútállomás felé a töltésen, sokan a Maribor-Graz közötti főúton indultak el, akadályozva az autóforgalmat is. Egyelőre buszok sem mennek Ausztria felől, hogy elszállítsák a menekülteket.

A szlovén kormány szerint a hatóságok nem tudják kezelni a menekülthullámot, naponta legfeljebb 2500 migránst tudnak befogadni. Miro Cerar miniszterelnök szerint ehhez képest hétfőn több mint nyolc-, kedd délig pedig további hatezer migráns érkezett szlovén területre, és nagy részük illegálisan, a zöldhatáron keresztül jutott be az országba.

Csütörtökön Szlovénia az uniós polgári védelmi mechanizmuson keresztül kért segítséget a menekültválság kezeléséhez. rüsszelben az Európai Bizottság egyik szóvivője. A mechanizmus a katasztrófahelyzetek kezelését hivatott segíteni. Segítséget nem csak a részes államok, hanem a világ bármely országa kérhet rajta keresztül. A rendszert szeptemberben Magyarország is igénybe vette a migrációs válság kezeléséhez.

 

 

Ajánlott videó

Olvasói sztorik