Nagyvilág

Semjén Zsolt magyar segítséget ajánlott Nigériának a Boko Haram ellen

A két országban nagyon sok közös dolog van – mondta a nigériai államfő a találkozón.

A nemzeti ünnepen Orbán Viktor Madridban, Áder János Bajorországban tartja a frontot, de még a miniszterelnök-helyettes sincs itthon: Semjén Zsolt Nigériába ment.

A HVG.hu találta meg a Punch című nigériai lap beszámolóját a látogatásról, amely „Magyarország segítséget ígért Nigériának a Boko Haram ellen” címmel jelent meg. Semjén az afrikai országban Muhammadu Buhari elnökkel tárgyalt. A megbeszélésen a magyar miniszterelnök-helyettes globális kihívásnak nevezte a terrorizmust és ígéretet tett arra, hogy Magyarország segítséget nyújt a nigériai fegyveres erőknek a szélsőséges Boko Haram elleni fellépésben. Arról nem esett szó, hogy pontosan milyen segítségről lenne szó.

„A Boko Haram szélsőségességének nincs köze az iszlámhoz. Szembe megy minden emberi filozófiával” – idézik Semjént, aki azt is felajánlotta, hogy Magyarország mezőgazdasági szakértelemmel járul hozzá Nigéria fejlődéséhez.

A nigériai államfő arról beszélt, hogy sok közös dolog van Nigéria és Magyarország között, az afrikai ország vezetése pedig örömmel fogadja a kapcsolatok megerősítését és kiterjesztését a biztonság és mezőgazdaság területén. „Magyarország kihívásokkal küzd a bevándorlást illetően, csakúgy, mint Európa más részei. Nekünk is megvannak a magunk kihívásai az ország észak-keleti részén. Magyarország megérti a gondjainkat, így együtt tudunk működni” – mondta Buhari.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik