Nagyvilág

Miért hisztiznek ennyire az amerikaiak a fegyvereikért?

Kevés ijesztőbb dolog van az iskolai lövöldözéseknél, főleg, ha nagyon sok van belőlük. Az Egyesült Államokban pedig elég sok van. Ha meg akarunk ijedni, érdemes ezt a linket megnyitni és végiggörgetni az elmúlt 15 év lövöldözésein. Egy darabig ezzel ellesznek, megvárom.

Az összes amerikai iskolai lövöldözés után felvetődik az, hogy lassan tényleg kellene valamit kezdeni azzal a rengeteg fegyverrel, ami az Egyesült Államokban van. Durván 300 millió polgár, körülbelül ugyanennyi fegyver. Az Egyesült Államok adja a világ népességének kevesebb, mint 5 százalékát, de a világ összes civil kézben lévő fegyverének 42 százaléka van itt. És nem adnák őket szívesen.

Történelmi sajátosságok

A történelmi sajátosságok sok mindent meghatároznak. P.J. O’Rourke azt írta egyszer, hogy Varsóban azért táncolnak szarul a lengyelek, mert nincs jelentős fekete kisebbség. Mondjuk ez simán igaz Magyarországra is. Ugyanilyen történelmi sajátosság, hogy Európában alig vannak fegyverek magánkézben (kivéve persze az olyan helyeket, mint Svájc, de ez inkább kivétel, mint szabály). Innen borzasztóan furcsa, hogy miért ragaszkodik valaki ennyire a fegyveréhez.

fegyverbe_

Azt terveztem, hogy ez egyike lesz a nagyon kevés olyan cikknek a fegyverviselésről, amiben nem lesznek adatok. Ezt már az második bekezdésben elszúrtam, de mégis inkább jöjjön egy hasonlat. Az elektromos autók már a 19-ik század második felében is léteztek. Valahogy mégis úgy alakult, hogy a robbanómotoros járművek terjedtek el a világban. Magyarázat természetesen van. Nagyobb hatótáv, nagyobb sebesség, gyorsabban újratölthető üzemanyag, satöbbi.

Kéttonnás fegyverek

Ha kicsit máshogy alakul a helyzet és az elektromos autók terjednek el, nincs olyan isten, hogy ma egy belső égésű motorral felszerelt járművet üzembe lehessen helyezni. Képzeljük csak el, hogy egy olyan világban élünk, ahol mindenki csöndes, biztonságos, elektromos autókkal jár, amikben mozgó alkatrész is alig van. Ehhez képest jön egy őrült, és azt szeretné, hogy emberek között, az utcán használhasson egy olyan járművet, ami nagyon hangos, nagyon veszélyes és bármikor kigyulladhat az üzemanyaga. Ezernyi kontrollált robbanás megy percenként a motorterében. Jézusom, hogy képzelheti bárki is, hogy ezt engedni fogják?

Ugyanez lesz később a helyzet a robotautókkal is. Amint kiépül az a rendszer, amiben számítógépek irányítják a forgalmat és benne az autónkat, nincs az az isten, hogy bárki is az emberek kezébe adná a kormányt. A közlekedésben az ember a legveszélyesebb dolog, teljesen irreális azt gondolni, hogy egy ilyen figyelmetlen, béna, puha kis lény, mint egy autóvezető, majd el tud irányítani egy kéttonnás szörnyeteget a közlekedés iszonyatosan komplex rendszerében.

Családi örökség

Az egész fenti hasonlatnak az volt a lényege, hogy van az életünkben egy csomó rendkívül veszélyes tárgy és eszköz, amiknek a használatával együtt nőttünk fel. Nagyon nehéz elképzelni, hogy bárki is elvegye tőlünk az autóinkat, pedig ennél tényleg nincs veszélyesebb és gyilkosabb eszköz a háztartásunkban.

hende csaba (Array)
Képünk illusztráció

Történelmileg úgy alakult, hogy valahogy így vannak az amerikaiak a fegyverekkel is. Nem mindenhol persze, a nagyvárosokban kevésbé, mint vidéken, de a fegyver ugyanolyan szerves része az életnek, mint az autó. Ugyanúgy gyerekkora óta tanít mindenkit az édesapja, hogyan kell biztonságosan használni, mint az autókat. A fegyverek pedig veszélyesek, ugyanúgy, mint az autók.

Fontos téma

Ezt az egész érvelést csak azért futtattam végig, mert Európából nézve tényleg nehéz meglátni azt, miért ragaszkodnak ennyire az amerikaiak a fegyvereikhez. Hát valami ilyesmiért. Meg lehet persze magyarázni különböző libertariánus érvekkel is, hogy a fegyverek azért kellenek, mert ezek tartják kordában az amerikai államot, ha az esetleg túl akarna nőni önmagán. Ez mondjuk elég nagy hülyeség lenne, és ezt csak két szóval fogom megindokolni: Predator drónok.

large

A fegyverviselés korlátozása a mostani (haha, majdnem két év múlva lesz) amerikai választáson is fontos téma. Főleg azóta, hogy a Demokrata Párt mostani hullócsillaga, Bernie Sanders elég furcsa álláspontot képvisel róluk. Sanders majdnem annyira baloldali, mint Thürmer Gyula (költői túlzás), mégis támogatja a fegyverviselést, amit a baloldalon nagyon nem szoktak. Ez azért van, mert a szenátor a nagyon vidéki Maine-ben végzi szenátori teendőit, ahol a túlnyomorészt liberális lakosság nagyon erőteljesen ragaszkodik a fegyverveihez.

Törvényi megoldás

A fegyverviselés korlátozásáról persze kell és érdemes is vitatkozni, de azt is tudni kell, hogy a törvényi korlátozás nem fog mindent megoldani. Elég csak Chicagót megnézni, ahol ugyan évek óta csökken, mégis iszonyatosan durva a fegyveres erőszak. Pedig Illinois államban kifejezetten szigorúak a fegyverviseléssel és vásárlással kapcsolatos törvények. De ez mind tök mindegy, ha a szomszédos Indianában pedig nem.

Az igazság az, hogy azt simán el tudjuk hinni, hogy harminc év múlva már senki nem fogja a saját autóját vezetni, de azt nem tudjuk, hogyan lehetne megoldani az Egyesült Államok fegyveres erőszakválságát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik