Bõs, 2015. október 19.
Ban Ki Mun ENSZ-fõtitkár (b2), Robert Kalinák szlovák (b) és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter (j) sajtótájékoztatót tart Szlovákiában, a bõsi menekülttáborban 2015. október 19-én.
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd
Külföld

Az ENSZ főtitkár a bősi menekülttáborban járt

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 19. 20:22

A menekültválság nem csupán európai, hanem globális ügy, amelynek megoldásához a globális szolidaritás kinyilvánítására van szükség, ugyanakkor a probléma megoldásában az Európai Uniónak (EU) vezető szerepet kell kapnia – jelentette ki Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár hétfőn Pozsonyban. A világszervezet vezetője később a Bősön újranyitott menekülttáborba is ellátogatott.

Arról, hogy a menekültválság globális válaszokat igénylő kérdéssé vált, Ban Ki Mun hivatalos szlovákiai látogatása pozsonyi állomásán beszélt hétfőn Miroslav Lajcák szlovák külügyminiszterrel tartott közös sajtótájékoztatójukon.

Az ENSZ-főtitkár és a szlovák külügyminiszter találkozóján a migránsválság kérdésére adható válaszok, a közelgő párizsi klímakonferencia kihívásai, valamint a fenntartható fejlődés, a terrorizmus elleni harc és a konfliktusmegelőző diplomácia lehetőségei voltak a központi témák. Ban Ki Mun az európai migránsválság kapcsán azt mondta: egyetért azzal az elképzeléssel, hogy elsődlegesen a migránsválság kiváltó okait kell kezelni azok kialakulásának helyszínén, de mivel ez eddig nem járt sikerrel, most Európában is megoldást kell találni a kérdésre, s e tekintetben az ENSZ az EU vezető szerepével számol.

A globális szolidaritás válsága

Az ENSZ-főtitkár késő délután, Robert Kalinák szlovák és Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszterek kíséretében látogatást tett az augusztusban újranyitott bősi menekülttáborban. A magyar-szlovák határ közelében lévő településen, jelenleg, mintegy ötszáz – korábban Ausztriában menekültstátuszért folyamodott menedékkérő tartózkodik, egy Pozsony és Bécs között nyáron kötött megállapodás alapján.

Az ENSZ-főtitkár és a két belügyminiszter a menekülttáborban először az ott ideiglenesen elhelyezett menedékkérőkkel találkozott. Ban Ki Mun újságíróknak nyilatkozva a migránsválságot a globális szolidaritás válságának nevezte, és ezzel összefüggésben értékelte az osztrák és a szlovák fél között a menedékkérők ideiglenes elhelyezéséről kötött megállapodást, amit az együttműködés követendő példájaként említett.

Robert Kalinák a menedékkérők ideiglenes elhelyezését a szolidaritás olyan megnyilvánulásának nevezte, amely már bizonyította működőképességét. Hasonlóképpen vélekedett Johanna Mikl-Leitner osztrák belügyminiszter is, hangsúlyozta: a jövőben fontos lenne, hogy a migránsválság tranzit országai hasonló felajánlásokat tegyenek a rászoruló célországoknak.

 

vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

US actress Sharon Stone arrives on May 21, 2013 for the screening of the film "Behind the Candelabra" presented in Competition at the 66th edition of the Cannes Film Festival in Cannes. Cannes, one of the world's top film festivals, opened on May 15 and will climax on May 26 with awards selected by a jury headed this year by Hollywood legend Steven Spielberg.     AFP PHOTO / LOIC VENANCE / AFP PHOTO / LOIC VENANCE
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.