Nagyvilág

Oroszország új vizsgálatot akar a lelőtt maláj gép ügyében

Szerintük a hollandok bizonyítékokat hamisítottak meg.

Oroszország azzal fordult a Nemzetközi Polgári Repülési Szervezethez, hogy kezdjen új vizsgálatot a Kelet-Ukrajnában tavaly lezuhant maláj utasszállító ügyében. A Hollandia vezetésével felállt nemzetközi vizsgálóbizottság kedden tette közzé megállapításait, melyek közt az szerepel, hogy a Boeing 777-et szovjet gyártmányú, Buk típusú föld-levegő rakétával lőtték ki.

A vizsgálati eredmények nem neveznek meg felelőst, de meghatároztak egy 320 négyzetkilométeres területet, ahonnan kilőhették a rakétát. Ez a terület a katasztrófa idején az oroszbarát szeparatisták kezén volt. Oroszország és a szakadárok azonban azt igyekeznek bizonygatni, hogy ha a gépet rakétával lőtték ki, azt biztosan az ukrán hadsereg lőtte ki.

„Az orosz vizsgálóbizottság kategorikusan elutasítja a jelentést. Alapvető tévedések szerepelnek benne, az az érzésem, hogy szemezgettek a tényekből, hogy igazolni próbálják az előre felállított teóriájukat” – mondta Oleg Sztorcsevoj, az orosz légügyi hatóság igazgatóhelyettese. Szerinte a bizonyítékokat meghamisították és a hollandok fontos részleteket titkolnak el Oroszország elől. A roncsok közt talált repeszek és rakétadarabok eredetiségét is megkérdőjelezték.

A donyecki szakadárok vezetője, Alekszander Zaharcsenko ugyancsak tagadta, hogy közük lett volna a katasztrófához: „megmondtuk már, és továbbra is azt állítjuk, hogy nem mi lőttük le a gépet” – idézte szavait a New York Times.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik