Nagyvilág

Kivizsgálják, honnan vannak az Iszlám Állam Toyotái

Az autógyár kész együttműködni az amerikai hatóságokkal, hogy minél kevesebb terepjárójuk kerüljön az Iszlám Állam terrorszervezethez, amely propagandavideóinak tanúsága szerint előszeretettel használja a japán gyártó autóit.

Az Egyesült Államok pénzügyminisztériuma nyomozást indított annak kapcsán, hogy az Iszlám Állam videóin gyakran láthatóak nehézfegyverekkel felszerelt, Toyota márkájú platóskocsikat vezető iszlamista harcosok. Erről bővebben itt írtunk, érdemes kattintani és elolvasni.

“A Toyota szigorú üzletpolitikát folytat, hogy ne adjon el járműveket senkinek, aki azokat félkatonai vagy terrorista tevékenységekre tudná használni” – szögezte le egy csütörtöki közleményében a vállalat, és együttműködési készségét hangoztatta a nyomozásban. A Toyota szerint az amerikai hatóságok a beszerzési láncokat, valamint a tőkeáramlásokat vették górcső alá a Közel-Keleten.

A jelenség azonban nem számít újdonságnak: a strapabíró, erős motorral ellátott terepjárók szerte a világon a szélsőséges fegyveres szervezetek közkedvelt járműveinek számítanak. Ilyen gépkocsikat a Toyota mellett a Nissan, a Mitsubishi, az Isuzu és a Hyundai autógyártó cégek is nagy darabszámban értékesítenek.

A Toyota szerint mindenesetre nehéz lesz ezt megváltoztatni, dacára annak, hogy a cég együttműködik az amerikai hatóságokkal, illetve annak, hogy olyan belső eljárásokkal rendelkezik, amelyek azt hivatottak megelőzni, hogy járműveiket illegális félkatonai szervezetek használják. Egyszerűen lehetetlen ellenőrizni a járművek másodlagos értékesítését és ezzel esetleg rossz kezekbe történő eladását – jegyezte meg a japán vállalat. A Toyota tavaly több mint 820 ezer járművet értékesített a Közel-Keleten.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik