Nagyvilág

Ismét tojászápor hullt a koszovói miniszterelnökre

Ismét tojással dobálták meg ellenzéki aktivisták Isa Mustafa koszovói kormányfőt kedden, az akciót magára vállaló Önrendelkezés (Vetevendosje) nevű párt keddi közleményében azzal indokolta tettüket, hogy a miniszterelnök a szerb kisebbség mellett áll ki – számol be a Kuha Ditore pristinai napilap.

Az ellenzéki párt azt is közölte, mindaddig akadályozni fogja a kormány munkáját, amíg Isa Mustafa vissza nem vonja aláírását a Szerbiával kötött augusztusi megállapodásról. Jóllehet az egyezményt nem hozták nyilvánosságra, a tiltakozók szerint túl sok jogot biztosít a koszovói szerb kisebbségnek.  Az Önrendelkezés fenyegetése nyomán újabb politikai válság alakulhat ki Európa legfiatalabb államában.

Eg hete így dobálta meg az ellenzék Isa Mustafát:

Az incidens a koszovói-szerb határ közelében fekvő Podujevo településen történt, két aktivistát elfogott a rendőrség. Az Önrendelkezés azt írta közleményében: “Isa Mustafa mindenáron kiáll a koszovói szerb önkormányzatok közössége mellett, még akkor is, amikor azok a szerb vezetők, akikkel aláírta a megállapodást, országunkat az Iszlám Állammal hasonlítják össze, és akadályozzák a nemzetközi kezdeményezéseinket.” A pristinai törvényhozás munkáját az őszi ülésszakban már háromszor el kellett halasztani, mert az Önrendelkezés képviselői akadályozták a munkát.

A 2014-es parlamenti választások után fél évig nem volt kormánya Koszovónak, ami miatt szinte teljesen leállt az ország európai integrációja, nem érkeztek új befektetések, saz emberek is csalódtak a politikusokban. Hashim Thaci koszovói külügyminiszter szerint viszont most nem fenyeget hasonló politikai válság, a következő választásokra csak 2018 nyarán lehet számítani.

 

 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik