Külföld

Több határőrt kért a tagországoktól az EU

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 05. 12:13

Az unió határellenőrzési ügynöksége arra kérte a tagállamok vezetőit, hogy bocsássanak rendelkezésre 775 további határőrt a migrációs nyomás kezelése érdekében – áll a szervezet hétfőn kiadott nyilatkozatában.

Az újonnan alkalmazandó határőrök elsősorban a görög és szicíliai határvédelmi egységeket segítik majd a vízi úton érkező migránsok regisztrálásában, de egy részük az unió szárazföldi határainak védelmében is részt fog venni – közölte az AFP-vel Eva Moncure, az ügynökség szóvivője.

A 775 új határőr érkezésével a Frontex létszáma a hatszorosára növekszik a térségben, és eléri a 920 főt.

Az uniós határellenőrzési ügynökségnek mintegy 300 fős legénysége teljesít szolgálatot a görög tengerpartok mentén járőröző hajókon, mintegy négyszázan pedig az olasz partok közelében dolgoznak.

A Frontex legfrissebb adatai szerint az év eleje óta mintegy 630 ezren érkeztek illegálisan Európába. “Ez példátlan migrációs válság Európában a második világháború vége óta” – jelentette ki Fabrice Leggeri, az ügynökség vezetője.

“Ha minden ország a maga módján, a szomszédjaival való egyeztetés nélkül kezeli ezt a válságot, a migránsok folyama egyik országból a másikba fog ömleni, mindenki kárára. A tagországoknak meg kell érteniük, ahelyett, hogy rendőrök ezreit sorakoztatják fel a határaikon, hasznosabb lenne az Európai Unió külső határaira küldeni őket” – mondta Leggeri.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.