Külföld

Menekültek bénították meg a Csalagutat egy időre

24.hu
24.hu

hírgyáros. 2015. 10. 03. 08:00

Szombat hajnal óta szünetel a Csatorna-alagút forgalma, mert éjfél után fél órával mintegy száz menekült a biztonsági őrök ellenében a franciaországi Calais közelében behatolt a déli közlekedési és a szervizalagútba – közölte az Eurotunnel társaság a BBC-vel.

Az erőszakos behatolás során megsérült tíz ember könnyebben megsérült, köztük hét menekült. Öt mentőautó és a rendőrség a helyszínen van – közölte egy tűzoltó tisztségviselő. Hozzátette, a behatolók éppen elhagyják a területet, ahova illetékteleneknek tilos belépni. A menekültek támogatására a helyszínen tartózkodott a No Border (Nincsenek Határok) nevű anarchista szervezet több aktivistája. Az Eurotunnel társaság egyik képviselője ezzel kapcsolatban azt mondta: a menekültek behatolása “valószínűleg egy tervezett akció volt, hogy felhívják magukra a figyelmet”.

A Csatorna-alagúthoz tartozó 6,5 négyzetkilométernyi franciaországi magánterületre a nyáron többször megpróbáltak behatolni migránsok, általában éjszaka. A legtöbben, 1700-an augusztus 3-án éjjel voltak. Azóta a társaság alaposan megszigorította a biztonsági intézkedéseket. Ennek hatására jelentősen csökkent a behatolási kísérletek száma, mostanában körülbelül százan próbálnak meg bejutni éjjelente rendőrségi források szerint. Calais-tól keletre 3500 menekült él méltatlan körülmények között egy táborban.

Újraindult a forgalom

„Az első Eurostar szerelvény 8 óra 5 perckor elindulhatott Angliából, majd egy üres tehervonat is csökkentett sebességgel. A forgalom fokozatosan helyre fog állni, és délelőtt 10 óra körül Franciaországból is el fog indulni egy szerelvény”, közölte az AFP hírügynökséggel az üzemeltető Eurotunnel társaság szóvivője.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.