Nagyvilág

Sarkozy és pártja elhatárolódott a Franciaországot “fehér fajúnak” nevező képviselőtől

sarkozy (Array)
sarkozy (Array)

Nicolas Sarkozy volt francia államfő, az ellenzéki jobbközép Köztársaságiak elnöke szerdán bejelentette, hogy Nadine Morano európai parlamenti képviselő nem vezetheti a párt kelet-franciaországi listáját a decemberi regionális választásokon, miután Franciaországot “zsidó-keresztény, fehér fajú országnak” nevezte. Nicolas Sarkozy a Köztársaságiak nemzeti választási bizottságát felkérte, hogy javasolja Nadine Morano jelöltségének visszavonását.

Az európai parlamenti képviselő, aki egyébként Sarkozy kormányában (2007-2012) városügyi államtitkár volt, egy szombat esti tévé-showban azt mondta, hogy Franciaország

olyan zsidó-keresztény, fehér fajú ország, amely befogad külföldi embereket.

A kijelentést már másnap elítélték a baloldalon és jogvédőkön kívül Morano párttársai is. Nadine Morano a bírálatok ellenére szerdán is megismételte a kijelentést.

Milyen országban élünk, amikor már azt sem lehet mondani, hogy Franciaország zsidó-keresztény gyökerű ország és hogy a lakossága többségében fehér bőrű? Semmi büntetendőt nem mondtam. És egyébként senki nem tett panaszt ellenem

– hangsúlyozta Nadie Morano szerda délelőtt több televízióban és rádióban. “Ezek a mondatok nem felelnek meg annak a valóságnak, ami ma Franciaország, sem azoknak az értékeknek, amelyeket a Köztársaságiak képviselnek” – mondta Nicolas Sarkozy szerdán a pártvezetés munkaértekezletét követően.

Azok, akik a megszólalásaikkal saját maguknak keresnek olyan hírnevet, amely árt a Köztársaságiak hitelének, meg kell érteniük, hogy ilyen eset nem maradhat következmény nélkül

– tette hozzá a volt államfő, aki jelezte, hogy “semmilyen félrecsúszást nem fogad el ezután”.

“Nem akarom (hallani) a karikatúráját annak, ami vagyunk. Mindenkinek felelősséggel kell viselkednie, főleg két hónappal a regionális választások előtt” – hangsúlyozta Nicolas Sarkozy.

Le Pen bezzeg támogatja

A három napja tartó polémiában Nicolas Sarkozy sokáig nem kívánt állást foglalni. Környezete viszont megpróbált nyomást gyakorolni Nadine Moranóra, hogy nyilvánosan kérjen elnézést a kijelentés miatt. Az európai képviselő szerint viszont a megszólalását megpróbálják ellene felhasználni a párton belüli riválisai, köztük Nicolas Sarkozy, akinek korábban egyik legfőbb pártfogoltja és védelmezője volt.

A francia jobboldal egy év múlva tartja az 2017-es elnökválasztás jobboldali jelölti posztjáért az előválasztást, s ezen Nadine Morano is indulni kíván. Emiatt teljesen megromlott a viszonya Nicolas Sarkozyval, aki az egyik esélyes jelölt lehet Alain Juppé volt külügyminiszter mellett. Ez utóbbi már jelezte, hogy szerinte a faj fogalma nem elfogadható kifejezés, mert “a nemzetet nem faj szerint definiáljuk”.

A volt államtitkárt ugyanakkor támogatásáról biztosította Jean-Marie Le Pen, a szélsőjobboldali Nemzeti Front alapítója, aki szerint Nadine Morano történelmi evidenciát fogalmazott meg, amikor fehér fajúnak nevezte Franciaországot.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik