Nagyvilág

Az RMDSZ elnöke nem tart attól, hogy az erdélyi magyarokon csattan az ostor

Bár egyre alpáribb hangnemben zajlik az üzengetés Magyarország és Románia között, Kelemen Hunor szerint a románok többsége is támogatja a magyar kormány intézkedéseit.

Az erdélyi magyarok meg szokták érezni a bőrükön a diplomáciai kardcsörtetéseket az anyaország és Románia között – mondta az ATV.hu-nak Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke. Ugyanakkor hozzátette: a friss közvélemény-kutatások szerint a románok többsége is elutasítja a kötelező kvótát és egyetért a magyar határvédelmi gyakorlattal. A nagypolitika alpári színvonala így várhatóan nem érezteti hatását a magyar kisebbség és a román többségi társadalom viszonyában – vélte Kelemen.

Az elnök azt mondta: az RMDSZ óva inti a román döntéshozókat a magyarországi lépések bírálatától, hiszen Románia sincs felkészülve ilyen volumenű migrációs nyomásra. Az egyre minősíthetetlenebb stílusú üzengetések azonban nehezen törlődnek az „intézményes memóriából” és tart attól, hogy „még le sem értünk a völgy aljára”. „Közép-Kelet-Európában mintha szabadságon lenne a diplomácia” – mondta.

A szerb-magyar viszonyban ugyanakkor nincsenek hasonló feszültségek. Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke azt mondta: inkább a szerb-horvát és a magyar-horvát kapcsolatokban vannak problémák. Pásztor örül, hogy a múlt hét szerdai röszkei csata már a múlté és nem akarta minősíteni sem a magyar rendőrök fellépését, sem a szerb rendőrök tartózkodó magatartását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik