Külföld

Egy szerb gazda fenekébe tört sörösüveg okozta Jugoszlávia felbomlását

Vincze Miklós
Vincze Miklós

Kultúrák és cool túrák. 2015. 09. 22. 11:36

Az ötvenhat éves Djordje Martinovic vitatott esete nem várt mértékben tolta meg az ébredő szerb nacionalisták szekerét.

A nyolcvanas évek folyamán Jugoszlávia egyik autonóm körzetében, a főként albánok és szerbek által lakta Koszovóban komoly harc folyt: utóbbiak szerint az albánok minden lehetséges eszközt bevetettek – köztük a gyakorivá váló nemi erőszakot –, hogy kiűzzék őket a területről. Az albánok persze állítólag ezt nem tekintették komoly bűncselekménynek, mindössze a cél eléréséhez jó eszköznek gondolták.

A hivatalos statisztikákban nem látszottak a kiugró számú nemi erőszakot bizonyító adatok, de persze az efféle esetek jó része nem kerül bejelentésre, és az áldozatok társadalom általi megbélyegzése is komoly visszatartó erő egy per indítása során.

A szerb média ezeket a híreket kihasználva túlzott médiavisszhangot generált a történetnek, hogy 1985 május elsején befutott egy hajmeresztő hír: az ötvenhat éves földműves, Djordje Martinovic azzal a kéréssel jelentkezett egy albán város, Gnjilane kórházában, hogy távolítsák el a hátsójából a beletört sörösüveget.

A férfi állítása szerint vidéki birtokán dolgozott, mikor két csuklyás albán támadta meg, akik megkötözték, elkábították, majd erőszakot tettek rajta az üveggel.

A jugoszláv hadsereg egyik ezredese általi kihallgatás során egy alkalommal Martinovic visszavonta a történetet, bevallva, hogy saját magán végezte el a műveletet (“a vádló fél írásos vallomást tett, melyből kiderült, hogy a földjén végzett önkielégítést egy, a földbe szúrt póznára helyezett sörösüveggel, melybe beleült” – innen).

Fotó: Dengalnaserben

Rövidesen azonban újra az eredeti történetéhez ragaszkodott, hozzátéve, hogy a vádak visszavonását egy három órás kihallgatással érték el nála, valamint az ígérettel, hogy gyermekei munkát kapnak, ha villámgyorsan elfelejti a támadás tényét. Ennek ellenére a város vezetői azonnal kiadtak egy közleményt, mely szerint az eset egy balul sikerült szexuális önkielégítés volt.

A férfit később a belgrádi Katonai Orvosi Akadémia egy, minden jugoszláv köztársaságból származó orvost felvonultató csapata is megvizsgálta, megerősítve a legelső történetet, állítva, hogy  “a sérülések oka egy 500 ml-es sörösüveg vastagabb végének erős, durva és hirtelen végbélbe helyezése” (innen), és hogy egészen biztosan nem maga követte el a tettet, hanem legalább két támadó.

Jobbra Djordje Martinovic, balra ügyvédje, Velimir Cvetić.
Fotó: Riznica Srpska

Egy hónappal később egy professzor, Dr. Janez Milčinski és csapata, valamint a jugoszláv titkosrendőrség és katonai hírszerzés is vizsgálta az esetet, mindkét esetben elvetve a támadás lehetőségét.

Az óriási feltűnést okozó esetet sokan elhitték, mártírként tisztelve a férfit, sokan viszont hazugságnak tartották. Az igazság egészen máig nem derült ki, de az biztosra vehető, hogy ez volt az egyik oka a szerb és albán népesség közti viszony nagymértékű romlásának.

Jugoszlávia utódállamai
Fotó: Magyar Tudomány

A szerb büntetőtörvénykönyv 1986 óta tartalmazza a nemzeti alapú nemi erőszakot, még súlyosabb büntetéssel sújtva ennek elkövetőit, mint a pusztán szexuális indíttatású nemi erőszakot.

A média természetesen felkapta az esetet, elárasztották a lapokat az albánellenes jelszavak, a szerb nacionalisták villámgyorsan erősödtek, 1986 májusában Slobodan Milošević lett a szerbiai kommunista párt vezetője, 1989-től pedig a szerb köztársasági elnökség elnöke, ezek a történések pedig végül az ország 1991-es széthullásához vezettek.

Az anyag megírásákor nagy mértékben Wendy Bracewell Rape in Kosovo: Masculinity and Serbian Nationalism című tanulmányára támaszkodtam, a cikk nagy képét pedig a Reddit adta.
vissza a címlapra

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

Swedish director Ruben Ostlund delivers a speech on stage after he was awarded with the Palme d'Or for the film 'The Square' on May 28, 2017 during the closing ceremony of the 70th edition of the Cannes Film Festival in Cannes, southern France.  / AFP PHOTO / Alberto PIZZOLI
Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.