Nagyvilág

Nem lennénk most görögök: arról szavaznak, mennyire legyen rossz

Előrehozott választásokat tartanak Görögországban, a tét valójában az, hogy milyen mértékűek legyenek a megszorítások.

A verseny “nyitott a lehetséges koalíciós partnerek és a következő kormány összetétele tekintetében, de nem az a végrehajtandó reformok terén” – mutatott rá Dimitri A. Szotiropulosz, az Athéni Egyetem politikatudományi adjunktusa. A legtöbb közvélemény-kutatás szerint a legutóbbi választásokon győztes Radikális Baloldal Koalíciója (Sziriza) és a konzervatív jobbközép Új Demokrácia (ND) fej-fej melletti küzdelmére lehet számítani.

A két fő rivális párt már világossá tette, hogy teljes mértékben tartani fogja magát a többek között a nyugdíjak csökkentését és az adók emelését előirányzó megszorítócsomaghoz, és csak a részletekről, például a munkapiac liberalizációjának kérdéséről vélekednek másképp.

Vasárnap hat éven belül már az ötödik alkalommal várják az urnákhoz a görög választópolgárokat. Legutóbb januárban voltak parlamenti választások, amelyeket a Sziriza a voksok 36 százalékával fölényesen megnyert. A szélsőbaloldali párt azzal az ígéretével vívta ki a görögök rokonszenvét, hogy hatalomra kerülésekor véget vet az országot megfojtó szigorú takarékossági programnak.

A nemzetközi hitelezőkkel hónapokon át folytatott tárgyalások után azonban Ciprasz végül egy a korábbiaknál is keményebb megszorítási- és reformcsomagra bólintott rá az Európai Unió, az Európai Központi Bank (EKB) és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) újabb, három évre szóló, 86 milliárd eurós (mintegy 26 ezer milliárd forintos) mentőcsomagjáért cserébe.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik