Nagyvilág

Oroszország katonákat küldhet Szíriába Asszad megsegítésére

„Oroszország fontolóra veszi, hogy katonai erőt küldjön Szíriába, ha ezt Bassár el-Aszad elnök kéri” – idézi Dmitrij Peszkovot, az orosz elnök szóvivőjét a France24. Az Egyesült Államok már korábban Oroszország szemére vetette, hogy mint az Asszad-rezsim egyik utolsó szövetségese, titokban szárazföldi erőket küldött a közel-keleti országba. Moszkva ugyanakkor azt közölte, hogy fegyvereket valóban szállítottak meglévő szerződések alapján, de tagadta a katonai erő küldését.

Az Asszad-rezsim, mely ellen négy éve robbant ki nagyon súlyos polgárháború, lényegében Putyinnak köszönheti a túlélését. Amerika aggódik amiatt, hogy a nyugati támogatással harcoló felkelőcsoportok összetűzésbe kerülnek az oroszok által támogatott szíriai kormányerőkkel. Ugyanakkor Oroszország felvetette egy széles nemzetközi együttműködés lehetőségét is a harcokba szintén bekapcsolódó Iszlám Állam ellen, de az Asszad-rezsim helyi ellenfelei és a nyugati hatalmak kizárták, hogy a szír kormányerők oldalán harcoljanak.

Az orosz Gazeta.ru hírportál pénteken azt írta: katonákat vezényeltek egy dél-oroszországi kikötőbe, ahol egyelőre csak szóban tájékoztatták őket, hogy várhatóan Szíriába kell majd menniük.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik