Nagyvilág

Egy nap alatt 4500 menedékkérő érkezett Németországba vonattal

A szövetségi rendőrség kedd délelőtti összesítését a Spiegel Online hírportál összesítette. A határvédelemért is felelős szövetségi rendőrség kimutatása alapján az utóbbi hetekben nagymértékben fölerősödött menekülthullám némileg enyhült a határellenőrzés ideiglenes visszaállítása óta. Az ellenőrzés súlypontja a bajor-osztrák határ, az intézkedést vasárnap 17.30-kor vezették be. A megelőző másfél nap alatt csaknem 20 ezer menedékkérő érkezett Bajorországba.

A menedékkérők nem ellenőrzött és nem irányított, tömeges beutazása különvonatokon megszűnt, a folyamat rendezetté vált. A szövetségi rendőrség munkatársai mindenkit ellenőriznek a határon, az utakon és a vonatokon is. A németországi tartózkodásra feljogosító dokumentummal nem rendelkező embereket feltartóztatják, és ha ezek az emberek azt mondják, hogy menedékjogot akarnak kérni Németországban, akkor helyben, már a határon regisztrálják, majd menedékkérőket befogadó állomásra szállítják őket.

Az intézkedés jelentős közlekedési fennakadásokat okozott a határ térségében, valamennyi fontosabb úton, autópályán torlódás keletkezett, és a vonatokat is megállítják a határon, hogy ellenőrizzék az utasokat és leszállítsák a Németországba belépéshez szükséges iratokkal nem rendelkező embereket.

A német rendőrszakszervezet (DPolG) elnöke, Rainer Wendt a Bild című lapnak azt mondta, hogy a határellenőrzés hosszabb távú, hónapokig tartó fenntartására nincs elég rendőr. Akár az is előfordulhat, hogy el kell halasztani mérkőzéseket a labdarúgó-bajnokságban (Bundesliga), mert az erőket a határra összpontosítják, és ezért nem tudják biztosítani a jellemzően több tízezer szurkolót vonzó mérkőzéseket – mondta a szakszervezeti vezető a Bild keddi számában megjelent összeállításban.

Az Európai Bizottság német tagja, Günther Oettinger digitális gazdaságért és társadalomért felelős biztos a határellenőrzés ideiglenes visszaállításának gazdasági következményeire figyelmeztetett. Az ellenőrzés esetleges tartóssá válása zavart okozna a belső piac működésében és a munkaerőpiacon is, hiszen hátráltatja a határokon át ingázó munkavállalók mozgását – mondta a konzervatív CDU politikusa a Handelsblatt című üzleti lapnak.

Nem szorosan a határellenőrzés visszaállításához, de a menekültválsághoz kapcsolódó fejlemény, hogy a Bild szerint Wolfgang Schäuble pénzügyminiszter egy 500 millió eurós “mini takarékossági csomagot” fontolgat, az elképzelés szerint a menekültválság kezelésére szánt plusz forrást a minisztériumok kiadásainak csökkentésével biztosítanák.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik