Külföld

Menekültek: fontos tanácskozásra gyűlnek az EU belügyminiszterei

24.hu
24.hu

hírfaragó. 2015. 09. 14. 07:43

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) szerint kritikus fontosságú lesz a hétfői brüsszeli rendkívüli tanácskozás.

Vasárnap este ismertetett közleményében az UNHCR aggodalmának adott hangot amiatt, hogy a tagországok eltérő intézkedései összességében olyan helyzetet teremthetnek, amelyben az Európában – a nemzetközi joggal összhangban – védelmet kereső menekültek tisztázatlan törvényi környezetben találhatják magukat.

Átfogó válasz kell

A menekült- és migrációs válságtól sújtott európai országok határellenőrzéssel kapcsolatos intézkedései és az erről szóló bejelentések csak aláhúzzák a közös európai válasz szükségességét.

Az UNHCR szerint ennek az átfogó válasznak a hatékony fogadóközpontok létrehozásán kell alapulnia az összes érintett fél, köztük a Menekültügyi Főbiztosság támogatásával, hogy megfelelően tudják segíteni, regisztrálni és átvilágítani az embereket, rögtön az Olaszországba, Görögországba és Magyarországra való érkezésükkor.

Méltányos arányt sürget ENSZ

Az UNHCR úgy véli, az Európai Bizottság javaslata alapján alkalmazni kell – mégpedig gyorsan – a kvótarendszert, amely szerint a menedékkérőket méltányos arányban szét lehetne osztani az európai uniós tagállamok között.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.