Nagyvilág

A kezelhetetlen Ferenc pápára gyúrnak az amerikai ügynökök

ferenc-papa(650x433).jpg (Array)
ferenc-papa(650x433).jpg (Array)

A katolikus egyházfő szeptemberben az USA-ba látogat. Az amerikaiak elszeparálták volna a tömegtől, Ferenc viszont ragaszkodik a közvetlen kapcsolathoz. Erre a Vatikánban készítik fel az ügynököket.

Az Egyesült Államok ügynökei nyár eleje óta a Vatikánban készülnek Ferenc pápa szeptemberi amerikai útja biztonsági feltételeinek megteremtésére – írta a Corriere della Sera olasz napilap csütörtökön. Még a Szent Péter téren levő hívők is észrevették, hogy június óta a vatikáni csendőrség emberein és a svájci gárdistákon kívül más biztonsági emberek is megjelentek a pápa közelében – és öltönyükről, napszemüvegükről azonnal “látszik rajtuk, hogy amerikaiak”.

A Corriere della Sera úgy tudja, az Egyesült Államok titkosszolgálata ügynököket küldött Vatikánba, hogy a pápai államban és az egyházfő közelében készüljenek fel Ferenc szeptember 22-27. közötti amerikai útjára.

 

A Vatikán jelezte, hogy a pápa amerikai állomásain tervezett biztonsági intézkedések nem egyeztethetők össze Ferenc szokásaival. Philadelphiában például, ahol a pápa a Családok Világtalálkozóján vesz részt, az amerikai biztonsági szolgálat kordonokkal akarta távol tartani a tömeget. Ferenc pápa azonban az emberekkel való kapcsolatot keresi, ezért a Vatikán azt tanácsolta az amerikaiaknak, hogy engedjék a tömeget minél közelebb a pápához.

A Corriere szerint a pápa nemet mondott arra az amerikai kérésre is, hogy páncélozott járművel közlekedjen és zárt ablakok mögül üdvözölje a tömeget. A Vatikán azt is visszautasította, hogy a pápa szigorúan az előre egyeztetett programot kövesse, ez az ő esetében eddig mindig lehetetlennek bizonyult.

Az amerikai titkosszolgálat emberei a Vatikánban a 150 fős vatikáni csendőrség és a 120 fős svájci gárda tagjaitól tanulják meg, miként kell úgy felügyelni Ferenc pápa biztonságát, hogy ez az egyházfő igényeinek is megfeleljen. A pápát amúgyis meg fogja védeni a gonosz szándékoktól a Bolíviában kapott sarló-kalapácsra feszített Krisztus szobra.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik