Nagyvilág

Lemondott a görög pénzügyminiszter

varufakisz (Array)
varufakisz (Array)

Váratlanul bejelentette lemondását Jánisz Varufakisz görög pénzügyminiszter annak ellenére, hogy a kormány győzelmét hozta a külföldi hitelezők által elvárt takarékossági intézkedésekről előző nap rendezett görögországi népszavazás.

A tárcavezető a Twitter közösségi oldalon közölte: “Nem sokkal a referendum eredményének bejelentése után tudomásomra jutott, hogy az eurócsoportból (az euróövezeti pénzügyminiszterek közül) néhányan és más partnerek azt szeretnék, ha nem vennék részt a testület ülésein, és a miniszterelnök (Alekszisz Ciprasz) úgy ítélte meg, hogy ez hasznos lehet a megállapodás elérése szempontjából”.

 Kép: Europress Fotóügynökség

Ezért hétfővel távozik a pénzügyminisztérium éléről – közölte.

A népszavazáson egyébként a nemek győztek, de nagy kérdés, mi jön most. Varufakisz mellett már bejelentette lemondását az ellenzéki pártvezér, Szamarasz is. Az ellenzéki vezér és pártja, a konzervatív Új Demokrácia a népszavazás előtt a Görögország nemzetközi hitelezőivel való megállapodás támogatására buzdította a választókat, azonban a vasárnap este közzétett népszavazási részeredmények azt jelezték, hogy a résztvevők többsége elutasította a megállapodást.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik