Nagyvilág

Menekültválság: humanitárius katasztrófa fenyeget Calais-ban

calais menekültek (Array)
calais menekültek (Array)

Nemzetközi segélyszervezetek veszik kezükbe a helyzet megoldását, miután több ezren torlódtak fel a kikötővárosban, hogy megpróbáljanak átjutni Nagy-Britanniába.

Négy nemzetközi szervezet sürgősségi humanitárius akciót indított az észak-franciaországi Calais-ban. A La Manche-csatorna partján fekvő kikötővárosban humanitárius katasztrófa fenyeget mintegy 3000 bevándorlót, akik a megfelelő alkalomra várnak, hogy átjussanak Nagy-Britanniába.

A településen márciusban nyílt egy befogadóközpont, ott viszont csak 1000-1500 embert tudnak ellátni. A Világ Orvosai, a Solidarités International, a Secours Catholique és a Secours Islamique szervezetek közleményükben azt írták, hogy a háború és katasztrófa esetére fenntartott logisztikai eszközökre és szakértelemre kell támaszkodniuk.

Calais-ban mobilkórházakat állítanak fel általános orvosi vizsgálatok elvégzésére, tisztasági csomagokat osztanak szét és vizesblokkokat építenek, alvásra alkalmas helyeket és konyhákat alakítanak ki és megszervezik az ételosztást és szemétszállítást. Kedden öt kamionnyi ételszállítmány érkezett a városba.

A segélyszervezetek szerint a hatóságoknak fel kellene számolniuk a „bádogvárosokat” és valóságos menedéket kellene biztosítani kisebb befogadóhelyeken az ország több pontján. Calais-ban jelenleg nincsenek jelen a hatóságok, az emberek kontrollálatlanul jönnek-mennek. A sürgősségi akció vezetője elmondta: rosszabb a helyzet, mint a katasztrófák helyszínein, ahol például 250 emberre jut egy vízcsap, itt viszont háromezer emberre jut egy.

Calais évtizedek óta a szegény és háború sújtotta országokból érkezők fontos célpontja, ahonnan kompon vagy a csatorna alatti vasúton próbálnak továbbutazni Nagy-Britanniába. A környékbeli erdőkben mindig is több százan gyűltek össze, hogy várjanak a megfelelő alkalomra, de áprilisban jelentősen megugrott a számuk, több ezren torlódtak össze.

2015. január 1. és május 21. között 18 ezer illegális bevándorlót tartóztattak fel a hatóságok, amint megpróbáltak Nagy-Britanniába szökni kamionokban, de a jelenség nem új: 2014 első félévében feleennyien próbálkoztak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik