Nagyvilág

Azonosították a charlestoni gyilkost

Charlestoni gyilkos (Array)
Charlestoni gyilkos (Array)

A 21 éves Dylann Roof gyilkolhatott meg 9 embert a dél-karolinai Charlestonban.

Az FBI azonosította a véres lövöldözés feltételezett elkövetőjét. A columbiai állambeli férfi ellen jelenleg is folyik a vadászat.

Az NBC-nek a szemtanúk elmondták, hogy a mikor a férfi a 9 afroamerikai aldozatot legyilkolta ezt mondta: „Meg kell tennem. Megerőszakoljátok az asszonyainkat, és elveszitek az országunkat. Mennetek kell”.

A rendőrség már korábban is egyértelművé tette, hogy az egyelőre szökésben lévő támadó fajgyűlöletből követte el a vérengzést.

Az FBI által megosztott Facebook-képen a gyanúsított kabátján két olyan afrikai ország zászlaja látható, ahol fehérek uralkodta. Az egyik az apartheid-érából származó Dél-Afrikáé a másik Rhodéziaáé, amely államot ma Zimbabwének hívnak.

 
Fotó: Europress

A támadó nyolc embert a helyszínen megölt, egy hívő pedig kórházban halt bele sérüléseibe. Egy embert sebesülésekkel kórházban ápolnak. Az amerikai hírtelevíziók értesülése szerint a halálos áldozatok között van Clementa Pinckney, a templom lelkipásztora, aki tagja a dél-karolinai szenátusnak.

Joe Riley charlestoni polgármester “gyűlöletből elkövetett bűnténynek” nevezte a mészárlást, mondván, kizárólag gyűlölet vezérelheti azt, aki imádkozó emberekre nyit tüzet egy templomban. A helyi rendőrségi illetékesek is a gyűlöletet tartják a tettes valószínű indítékának.

A lövöldözés a város színes bőrű lakossága körében nagy népszerűségnek örvendő metodista templomban történt helyi idő szerint este 9 órakor. A rendőrség egy 21 év körüli fehér bőrű férfit keres. Részletes személyleírást adott róla. Greg Mullen charlestoni rendőrparancsnok szerint a férfi rendkívül veszélyes, és a rendőrség minden tőle telhetőt megtesz, hogy mielőbb kézre kerítse.

 
Fotó: Europress 

Az USA Today című lap szerint a keleti parti nagyvárosban az FBI (Szövetségi Nyomozó Iroda) emberei és különleges alakulatok tagjai kutatnak az elkövető után. Charles Francis, a charlestoni rendőrség szóvivője a részleteket mellőzve azt mondta, hogy fennáll bombafenyegetés veszélye a templom közelében. Emiatt lezárták a közeli utcákat és városrészeket, de hamarosan bejelentették, hogy vaklárma volt, és vége a bombafenyegetésnek.

A charlestoni metodista templom a város sűrűn lakott belvárosában található, és jelentős történelmi múltja van: 1816-ban épült, miután a helyi metodista felekezet afroamerikai tagjai vitába keveredtek más hívekkel egy temetés miatt. A templom egyszer porig égett, de újjáépítették. Minden szerda este bibliaoktatást tartanak a templom alagsorában. Hírtelevíziók megjegyzik, hogy sokan “szentvárosnak” mondják Charlestont a különféle felekezetek egymás iránti toleranciája miatt.

A vérengzés miatt Jeb Bush, a republikánusok elnökjelölt-aspiránsa lemondta a csütörtök reggelre tervezett charlestoni látogatását.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik