Nagyvilág

Romákat aláztak meg a bécsi reptéren

Schwechat  (Array)
Schwechat  (Array)

Orsósék egy kint dolgozó rokonhoz mentek volna látogatóba, mindenük rendben volt, mégis nagy pofont kaptak Kanadától. Hallgat a követség, a légitársaság és a magyar külügy is.

Nem sokkal azután, hogy egy roma származású magyar kutatót mondvacsinált indokokkal visszafordítottak a bécsi reptérről, újabb hasonló eset történt a Hvg.hu cikke szerint. Orsós Vendel és családja Budapestről Bécsen át repült volna Kanadába, ahol mérlegképes könyvelő nővérét látogatták volna meg. A bécsi reptéren azonban kiszedték őket a sorból, miközben a többi magyar állampolgárt tovább engedték. Ezzel nem ért véget a kálváriájuk.

Egy kanadai tolmáccsal kellett telefonon beszélnie, ő kifaggatta Orsóst mindenről, van-e lakása, állása, gyerekei a saját nevén vannak-e stb. Ez utóbbi számított, mert nem a férfi, hanem neje nevén vannak a gyerekek épp azért, hogy ne szembesüljenek annyira a romákkal szembeni előítéletekkel. Azt sem értették, miért más a vezetéknevük, mint a kint élő rokoné, aki amúgy nemrég változtatott nevet.

 

Hiába volt rendben minden, volt meghívólevelük is, hiába válaszolt Orsós türelmesen a kérdésekre, a válasz az volt, hogy nem mehetnek Kanadába, mert “ez egy teszt volt, amin nem felelt meg”. Kiderült, a kint élő nővérét fel se hívták, hogy ellenőrizzék Orsósék állításait, majd amikor a Kanadában élő nő felhívta a repteret és kérdőre vonta őket, azt állították, nem volt elég pénz a családnál. Pedig Orsós Vendel szerint ezt le se ellenőrizték. Mire meggyőzte a kanadai rokon a repteret, hogy engedjék a családot felszállni, azt mondták a reptéri illetékesek, hogy már nem lelik Orsósékat. Pedig ők még akkor is ott voltak.

Orsósék mégis megtudták a kint élő rokontól, hogy repülhetnek, de ekkor sem engedték becsekkolni őket. Orsós felesége ekkor már sírt a megaláztatás miatt. Végül inkább autóval mentek haza, egy rokon Somogyból ment el értük, így is egy napot töltöttek a reptéren. Panaszlevelet is küldtek a bécsi kanadai nagykövetségnek, amire a mai napig nem jött válasz.

A Hvg.hu-nak az Austrian Airlines nem reagált a történtekre, ahogy a Külgazdasági és Külügyminisztérium sem. Pedig fontos lett volna megtudni, Kanada be akarja-e egyáltalán tartani a saját maga felállította szabályokat. A lap emlékeztet rá, nemrég Miskolcról indult nagyobb kivándorlási hullám, amikor a stadionbővítés miatt felszámolt telepről elüldözött romák kaptak ultimátumot, ezért sokan az emigráció mellett döntöttek.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik