Nagyvilág

Kiemelték az AirAsia-gép fekete dobozát

Indonéz búvárok kiemelték a tengerből az AirAsia légitársaság két hete lezuhant repülőgépének egyik, adatrögzítő fekete dobozát. A berendezést a géproncs szárnya alatt találták meg a tengerfenéken harminc méter mélyen.

Egyelőre nem tudni, hogy milyen állapotban van, lekérdezhetők-e a rajta tárolt információk. A gép másik, a pilóták beszélgetéseit rögzítő fekete dobozát még nem hozták a felszínre, de észlelték az általa leadott jeleket, és bemérték az adatrögzítő pontos helyét

Az indonéz hatóságok hétfőn teljesen lezárták a hajóforgalom elől a Jávai-tengernek azt a részét, ahol keresik a másik fekete dobozt. Felszólították a térségbeli vállalatokat, tartsák be “rádiócsendet”, hogy könnyebben lehessen észlelni a fekete doboz által leadott jeleket.

Az adatrögzítő dobozt Jakartába szállítják. A berendezés elemzése két hétig is eltarthat, de az előzetes eredmények két napon belül ismertté válhatnak, feltéve, ha nem szenvedett súlyos károkat. A két fekete doboz megtalálása, illetve a rajta tárolt adatok és felvételek elemzése kulcsfontosságú a tragédia okainak megértése szempontjából.

Az AirAsia 8501-es járata 162 emberrel a fedélzetén december 28-án reggel indult az indonéziai Surabayából Szingapúrba. A kapcsolat a géppel a felszállás után 42 perccel szakadt meg, amikor az Airbus a borneói Kalimantan és Jáva között repült. Az indonéz meteorológiai szolgálat elemzése szerint a katasztrófát szélsőséges időjárási körülmények idézhették elő. Eddig 48 holttestet találtak a tengerben. A többi áldozat teteme – legalábbis a többségük – feltehetően a géptest roncsában van.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik