Nagyvilág

Orosz ellenzékieket ítéltek börtönre

Két orosz ellenzékit ítéltek börtönre csütörtökön. A vád ellenük az, hogy zavargást szítottak Putyin legutóbbi, 2012-es elnöki beiktatásakor – tudósít a Reuters.

Az ellenzék úgy véli, szándékosan időzítették az ítéletet akkorra, amikor a világ szeme Ukrajnán van. Az ügyész nyolc év börtönt kért Szergej Udalcovra és Leonyid Razvozsajevre amiatt, hogy 2012 májusában erőszakossá vált tüntetéseket szerveztek az elnök beiktatásának napján. A harminchét éves Udalcov 2011 és 2012 közt a Putyin elleni tüntetések vezéralakja volt.

Társa, a 41 éves Razvozsajev elmondta, hogy Ukrajnában fogták el, onnan csempészték Oroszországba és kényszer hatása alatt íratták vele alá a vallomását, amit azóta visszavont. Mindketten cáfolják, hogy zavargást akartak volna szítani, szerintük politikai boszorkányüldözés áldozatai.

Szergej Udalcov és Leonyid Razvozsajev. Fotó: AFP / Makszim Blinov

A 2012 májusi tüntetéseken a rendőrök 400 embert vettek őrizetbe. A csütörtöki tárgyaláson a bíró azt közölte, hogy hetvennyolc rendőr sérült meg aznap. Az ellenzék szerint a hatóságok robbantották ki az erőszakot, hogy lejárassák a demonstrálókat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik