Nagyvilág

„Vagy megveszed a kutyát, vagy itt helyben megölöm!”

A jülini kutyahús-fesztiválon az állatvédők szeme láttára mészárolták le a kutyákat.

Ahogy azt a kínai média a helyszínről jelentette, idén is tömegek gyűltek össze a Dél-Kínában találhat Jülin városban, hogy hódoljanak az ősi szokásnak és kutyahússal ünnepeljék a nyári napfordulót. A fesztivál idején, mely ellen évről-évre több civil szervezet, és már a közvélemény nagy része is tiltakozik, több ezer kutyát vágnak el, húsukat pedig a városka lakói trópusi gyümölcsökkel, például licsivel fogyasztják. Mindezt azért, mert hiszik, a szertartás távol tartja tőlük a betegségeket.

Idén a fesztivál kezdete előtti héten felröppent a hír, hogy a heves tiltakozás miatt a fesztivált idén nem tartják meg, sőt, arról is lehetett hallani, hogy egy héttel előbbre hozzák, hogy elkerüljék az állatvédők támadásait. Végül aztán a szokásos időpontban rendezték, a nyári napfordulóhoz igazítva.


Képek forrása: The Nanfang

Miközben az állatvédők „brutális mészárlásnak” és „véres karneválnak” keresztelték az eseményt, a kutyaárusok rájöttek, hogy húzhatnak hasznot az eseményt elözönlő jóérzésű tiltakozókból. Ahogy az a Morning Report cikkéből kiderült, az árusok az állatvédők szeme láttára mészárolták le az állatokat, ha nem voltak hajlandók kifizetni az értük kért borsos árat. Az egyik aktivista, Zhao Hao elmondta, az árusok szinte vadásznak az aktivistákra. „Kiszúrt a tömegből, majd rám mutatott, a másikkal a nyakánál fogva egy kutyát emelte a magasba és rámkiáltott: „Te ott! Vagy megveszed ezt a kutyát, vagy itt előtted ölöm meg!”

Zhao addigra már tíz másik kutyát vásárolt hasonló körülmények között, és végül ezt a kutyát is megvette 350 jüanért. A cikk megemlíti a 64 éves Yang Xiaoyunt is, akit többen is láttak térdenállva könyörögni az egyik árusnak, hogy adja el neki a golden retrievert, amit nem sokkal korábban vásárolt. A férfi azt állította, a barátnőjének viszi a kutyát ajándékba, de Yang nem hitt neki és további tíz percig könyörgött neki.

A fesztivál a heves tiltakozás és a híre ellenére minden bizonnyal néhány évig még lesz. A város kormányzatának illetékesei ugyanis mossák kezeiket mondván, hogy a rendezvényt nem ők szervezik, hanem a köz, amibe a hivatal sosem avatkozott be. Ők csupán annyit tehetnek, hogy igyekeznek elejét venni a kutyalopásoknak és megtiltják a nyílt utcán történő levágásukat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik