Nagyvilág

Ismét vegyifegyverrel támadhatott a rezsim Szíriában

Szíriai ellenzéki csoportok azzal vádolták meg a damaszkuszi rezsimet, hogy újra mérges gázt vetett be a háborúban.

A Dzsobar Revo nevű szervezet állítását bizonyítandó csütörtökön a Youtube fájlmegosztó portálon közzétett egy felvételt, amelyen orvosok egy állítólag megmérgezett, oxigénmaszkot viselő férfit ápolnak. A szervezet szerint a vegyifegyver-támadás a szíriai főváros Dzsobar nevű peremkerületében történt. Egy másik ellenzéki csoport közölte, hogy jól vannak azok, akiket gáztámadás ért.

Basar Dzsaafari szíriai ENSZ-nagykövet a múlt héten a világszervezetnek írt levelében arról tájékoztatott, hogy a kormány lehallgatta a “terroristák” beszélgetéseit, amelyekből kiderült, hogy egy Abu Nadir nevű férfi titokban gázálarcokat osztogat a lázadók kezén lévő Dzsobar környékén. Dzsaafari arra figyelmeztetett: fegyveres terrorista csoportok arra készülnek, hogy mérges gázt vessenek be a szóban forgó városrészben és más helyeken is, majd a szíriai kormány gyanúsítsák meg vegyi fegyverek újbóli használatával.

A tavaly decemberben közzétette ENSZ-vizsgálat megállapította, hogy augusztusban valószínűleg vegyi fegyvert – feltehetően szarin ideggázt – vetettek be Dzsobarban és más helyeken, köztük a lázadók kezén lévő damaszkuszi külvárosban, Gútában is, ahol több száz ember halt meg a támadásban. A jelentés nem tért ki arra, hogy kik használtak vegyi fegyvert.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik