Nagyvilág

Mégis kimentik az Antarktisz jege közé szorult hajó utasait

Antarktisz (antarktisz)
Antarktisz (antarktisz)

Egy kínai helikopter megkezdte csütörtökön az Antarktisznál jég közé szorult orosz hajó, az Akagyemik Sokalszkij utasainak kimentését – közölte Twitter-oldalán az expedíció vezetője, Chris Turney.

Alvin Stone, az expedíció szóvivője is megerősítette, hogy a közelben lévő, Hósárkány (Hszüelung) nevű kínai jégtörőről érkező helikopter szállt le az Akagyemik Sokalszkij fedélzetén, és megkezdte az 52 tudós és turista kimentését. Turney üzenetében egy videofelvétel is látható, amelyen a Hósárkány helikoptere éppen leszáll az orosz hajó mellett arra a jégtömegre, amely megakadályozta, hogy a jégtörők kiszabadíthassák.

Az antarktiszi expedícióra indult orosz hajó december 24-én este szorult a jég közé, a mentést a rossz időjárási viszonyok miatt többször is elhalasztották. Az ausztrál tengerészeti biztonsági hatóság (AMSA) csütörtökre tervezte a mentést, de az utolsó pillanatban bejelentette, hogy feltehetőleg egy nappal ismét tolódik az akció megkezdése.

Az utasok kimentése várhatóan öt órán át tart. A helikopter egyszerre tizenkét embert szállít a Hósárkány fedélzetére. Onnan egy bárkával szállítják őket az Aurora Australis ausztrál jégtörő fedélzetére. A legénység 22 tagja várhatóan a hajón marad, amely nincs veszélyben. Az Aurora a kimentett utasokat a tasmaniai Hobart kikötőjébe szállítja, ahová január közepén érkeznek meg.

Az Akagyemik Sokalszkij, amely november 28-án hajózott ki Új-Zélandról, december 24-én az Antarktisz partjai közelében, a Commonwealth-öbölben, Hobarttól 2778 kilométerre rekedt a jég közé. Mentését hóvihar, erős szelek, köd és vastag jég akadályozta. Három jégtörőt is küldtek a kiszabadítására, de mindhárom próbálkozás kudarccal végződött. Az Aurora 20 kilométernyire közelítette meg az orosz hajót hétfőn, de az erős széllökések és a havazás miatt kénytelen volt visszatérni a nyílt vizekre.

A tudósok Douglas Mawson ausztrál felfedező 1911 és 1913 közötti Antarktisz-expedíciójának útvonalát akarták bejárni. Turney reményét fejezte ki, hogy folytatni tudják az utazást, ha egy jégtörőnek sikerül kiszabadítania a hajót.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik