Nagyvilág

Hasüregbe varrt bombával támad az al-Kaida

zavahri (zavahri)
zavahri (zavahri)

A terroristaszervezet műhelyében forradalmian új robbanószereket fejlesztettek ki. Könnyen elképzelhető, hogy az al-Kaida immár az új eszközökkel tervezi végrehajtani a napokban beharangozott augusztusi merényleteit.

Úgy tűnik, már lejárt lemez a robbanóanyagot tartalmazó mellény és az olykor szögekkel, vasgolyókkal teletömött IED-k (improvizált robbanószerkezetek), melyet a bostoni merénylők is alkalmaztak. Az al-Kaida arab-félszigeti szárnyának bombakészítő mestere, a szaúdi Ibrahim al-Asziri olyan újdonságokat fejlesztett ki, mint a folyadékbomba, illetve az úgynevezett Frankenstein-bomba.

Ha megszárad, robban

Az előbbinél a bombakészítő mester továbbfejlesztette a korábbi találmányát, az „alsónadrágos bombát”, amellyel 2009 karácsonyán a 23 éves nigériai Omar Faruk Abdulmutallab megpróbálta levegőbe röpíteni a Northwest légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó utasszállító repülőgépet, 289 emberrel a fedélzetén.

Az úgynevezett folyadékbombát száraz ruhára lehet alkalmazni, a detonáció pedig akkor következik be, amikor a folyadék megszárad. A terrorszakértők ezért attól tartanak, hogy al-Asziri új találmányával könnyen kicselezhetőek a repülőtéri biztonsági rendszerek. A nemzetközi terrorista szervezet tagjai pedig akár repülőgépeket is felrobbanthatnak ezzel az észrevehetetlen robbanóanyaggal, mellyel korábban átitatták a nadrágjukat, pólójukat. Az öngyilkos merénylőnek csupán annyi a dolga, hogy kivárja, amíg az ominózus ruhadarab megszárad.

Al-Asziri, az al-Kaida bombagyárosa – Forrás: Daily Star

Csak egy műtét, és kész

Al-Asziri másik fejlesztése pedig a bőr alá ültethető, illetve az emberi testbe sebészi eljárással implantált bombák. A műtéti úton a merénylők belső szerveibe „bevarrt” robbanószer már speciális elnevezést is kapott: hivatalosan SIIED-nek, azaz műtéti úton implantált IED-nek hívják, ám a terrorszakértők csak „Frankenstein-bombaként” emlegetik. A beültetett bombákkal ellátott öngyilkos terroristák egyes források szerint immár bevetésre várnak, csupán az időpontot és a célpontot kell megadni nekik.

A terrorista honlapokon megjelent közleményeket folyamatosan tanulmányozó SITE központ egy 2011 végén elcsípett netes csetelésből arról értesült, hogy a terroristák plasztik vagy folyékony robbanóanyagot terveznek bevarrni a merénylők hasüregébe. Az amerikai hírszerzés 2012-ben már arról kapott információkat, hogy al-Asziri orvosokkal kezdett el együttdolgozni, hogy tökéletesítse a „Frankenstein-bombáit”. A CIA tavaly júniusi értesülései szerint a bombakészítő mester már nagyon közel jár ahhoz, hogy terve megvalósuljon. A szaúdi terroristának ugyanis sikerült az orvosokkal együtt kifejlesztenie azt a sebészeti eljárást, amelynek révén „bevarrható” a robbanószer a belső szervekbe.

Már a repülőtéri szkennereket is ki tudják cselezni a terroristák – Fotó: AFP

Mint a dzsihadisták netes beszélgetéseiből elcsípett információkból kiderül, a plasztik robbanóanyagot (pl. PETN-t, azaz nitropentát) egyfajta csomagba rakják, felnyitják az öngyilkos merénylő testét, belehelyezik a csomagot, a vágást pedig összevarrják, majd hagyják gyógyulni a sebet. A robbanószerrel töltött csomagot a merénylő hasüregébe vagy a fenekébe helyezik, ha viszont női elkövetőről van szó, akkor akár a mellimplantátumba is bekerülhet a bomba. A merénylő pedig fecskendővel TATP-ot (triaceton-triperoxidot, amely a terrorszervezetek kedvelt robbanóanyaga) juttat az „alvó” bombába, így detonálva a bevarrt robbanószert.

A PETN-TATP robbanóanyagkombinációt egyébként széles körben alkalmazzák az al-Kaida arab-félszigeti szárnyában. Ami pedig a repülőtéri biztonsági ellenőrzéseket illeti, a terrorszervezet hamis orvosi papírokkal is ellátja merénylőt, így például egy, cukorbetegségről kiállított nyilatkozattal könnyűszerrel felvihet magával injekciós tűt a repülőre, hogy idővel működésbe hozhassa a testébe varrt bombát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik