Külföld

Európa nem hisz az EU-nak

Farkas György
Farkas György

újságíró, hírfőnök. 2013. 07. 25. 09:01

Csökkent az európai közvélemény EU-ba vetett bizalma.

Az európai uniós polgárok immár 60 százaléka nem bízik az EU-ban, szemben a válság előtt, 2007-ben mért 32 százalékos bizalmatlansági aránnyal – derült ki az Eurobarometer uniós közvélemény-kutató intézet minap közzétett friss felméréséből.

A bizalmatlanok aránya idén az előző évhez képest is növekedett, három százalékponttal. A legkevésbé a ciprusiak (13 százalék), a spanyolok (17 százalék), a görögök (19 százalék) és a britek (20 százalék) bíznak az unióban. A Cipruson megvalósított, rendkívül fájdalmas bankmentőcsomag nyomán a szigetország lakosai körében rendkívül nagymértékben, 18 százalékponttal esett vissza az uniót bizalmukkal továbbra is kitüntetők aránya.

Magyarországon a megkérdezettek 47 százaléka válaszolt úgy, hogy bízik az EU-ban. Miközben 46 százalék nem bízik, 7 százalék nem tudta eldönteni. Az unióban bízók aránya Magyarországon az előző évi felméréshez képest három százalékponttal növekedett, a bizalmatlanoké öt százalékponttal csökkent, a határozatlanoké pedig két százalékponttal növekedett. Az idén májusban végzett felmérés szerint az EU-ban tízből hat polgár “érzi magát az Európai Unió polgárának”. A megkérdezettek csaknem 60 százaléka az emberek, az áruk és a szolgáltatások szabad mozgását tekinti a legnagyobb uniós vívmánynak.

Kommentek

Legfrissebb videó mutasd mind

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.