Nagyvilág

Árvíz: katasztrófa fenyeget Németországban

árvíz passauban (passau, árvíz, áradás, duna)
árvíz passauban (passau, árvíz, áradás, duna)

500 éve nem volt ilyen magas a folyók vízállása az országban.

Németország keleti és déli területein továbbra is tart az áradás. Passauban a Duna hétfő este tetőzött 12,98 méteren, ami ötszáz éve a legmagasabb szint. A vízállás azóta óránként több centiméterrel csökken.

A Duna regensburgi szakaszán viszont, ahol a Duna a Regen folyóval találkozik, továbbra is kritikus a helyzet, a Regensburg és Passau közötti Deggendorf járás területén pedig átszakadt egy gát. A Duna medréből kiáradó víz egyelőre nem öntött el lakott területet. A folyók áradása a közlekedésben is fennakadást okoz, a bajor–osztrák határvidéken átvezető egyik legfontosabb útvonal, a München és Salzburg közötti A8-as autópálya Chiemsee térségében második napja zárva van.

Szászországban és Szász-Anhalt tartományban, az Elba és mellékfolyói mentén sokfelé továbbra is katasztrófa fenyeget, és több településre már be is tört a víz.

A védekezést a Bundeswehr négyezer katonája, a katasztrófavédelem kétezer munkatársa és hatszáz rendőr is segíti.

Angela Merkel pénzügyi gyorssegélyt ígért kedden az ország déli és keleti részén pusztító árvíz károsultjainak. A német kancellár a bajorországi Passauban elmondta: a szövetségi kormány első intézkedésként 100 millió eurót különít el az árvízkárosultaknak. A pénzt igyekeznek minél gyorsabban, bürokratikus eljárások nélkül eljuttatni a rászorulóknak.

Az utóbbi napok súlyos időjárásának eddig legalább nyolc halálos áldozata van és nyolc embert eltűntnek nyilvánítottak Németországban, Ausztriában, Svájcban és Csehországban.

A magyarországi helyzetről szóló, folyamatosan frissülő tudósításunkat ide kattintva találják meg.

Kövess minket a Twitteren is!

Sőt, már a Tumblren is megtalálsz minket!

Ajánlott videó

Olvasói sztorik