Nagyvilág

Ötmilliós telefonszámlát kaptak

iPhone (iphone, okostelefon, mobil,)
iPhone (iphone, okostelefon, mobil,)

A sokkoló összeget egy kanadai családnak számlázta ki mobilszolgáltatója, miután a mexikói nyaralás alatt gyerekük három napon át YouTube videókat nézett a telefonon.

Az apuka – aki egyébként pénzügyi tervezőként dolgozik – a kanadai közszolgálati televíziónak elmondta: paranoiás a mobiltelefonos roaming díjakkal kapcsolatban. Éppen ezért, az Apple-bolt tanácsát megfogadva, Matt Buie repülési üzemmódra állította készülékét, hogy még véletlenül se fussanak bele egy költséges roaming díjba, amíg Mexikóban nyaralnak.

Azonban 11 éves fiúk keresztülhúzta a terveket, miután leégett a napon, és több napon át volt a szállodai szoba foglya. Más szórakozása nem volt, mint apja okostelefonja, és az azon lévő jétékok. Valamint a YouTube, ahol összesen 12 órányi videót nézett meg, miután kikapcsolta a repülési üzemmódot. A férfi mobilszolgáltatója, a Fido, végül letiltotta a telefont a szokatlanul nagy adatforgalom miatt, de vártak vele három napot. Ennyi idő alatt a számla 22 ezer kanadai dollárra, azaz 4,9 millió forintra nőtt.

Buie esetével azért ment a nyilvánosság elé, mert szerint a szolgáltató felháborítóan magas díjakat számol fel az adatforgalomért. A 12 órányi videó, amit 11 éves gyereke megnézett, egy mexikóinak 20 dollárjába került volna, míg Kanadában 40 dollárt kellene fizetni helyi díjakon ugyanennyi adatért – mondta el az apa a CBC-nek.

Buie elmondta azt is, hogy más kanadai szolgáltatók már akkor letiltották volna a telefont, amikor elérték a 200 dollárnyi adatforgalmat. Szerinte a Fido a 22 ezer dolláros horrorösszeggel rájuk akart ijeszteni, majd felajánlották, hogy 2200 dollára csökkentik a kifizetendő összeget. Ezt Buie nem fogadta el, és kétszáz dolláros díjat követelt. A Fido végül beleegyezett abba, hogy ötszáz dollárra, azaz nagyjából 111 ezer forintra csökkentik a számla összegét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik