Nagyvilág

Kóbor kutyák védik a tüntetőket a rendőröktől

A kóbor kutyák a tüntető emberek legjobb barátai - Chilében. Felfogják valamelyest a "vízágyútüzet", megugatják a rendőröket, néha meg is harapják őket, pofájukkal felkapják a könnygázgránátokat és elszaladnak velük.

Chilében szinte mindennaposak az utcai demonstrációk és összecsapások diákok és munkások ezrei és a rendőrség között. A kóbor kutyák szintén mindennaposak Santiago utcáin, és hűségesen kísérik a tüntetőket, együtt futnak velük fedezékbe és harcolnak a rendőrök ellen.

A demonstrálók céljai szerteágazók: az oktatási rendszer javítása, a társadalmi javak igazságosabb elosztása, a környezet védelme egyaránt szerepel a követelések palettáján. A kutyáké kevésbé széles spektrumú: ők csak jóllakni akarnak és szerető társaságban lenni, meg játszani, például a vízágyúk vízsugarával.

Akadnak köztük immár “celebebek” a média és a tüntetők felvételeinek hála. A világhálón a chilei tüntetők legfőbb üdvöskéje Blacky, őt kedvelik a legtöbben a neten is. Kóbor kutyából egyébként rengeteg van Santiagóban, mivel a nem gazdátlanok is rendre kódorognak napközben, gazdáik reggelente kiengedik őket, még az elnöki palota környéke is tele van velük. A rendőrségi autók szirénái afféle harci kürtként hatnak rájuk: amint meghallják a hangot, már pattannak is fel heverészésükből, és rohannak segíteni a tüntetőket.

Természetesen a rendőrségnek is vannak kutyái, ám jóval kevesebb. Másrészt a kóbor kontra rendőrkutya párharcokból – amelyek rendre kimerülnek farkasszemnézésben – az előbbiek kerülnek ki győztesen, a rendőrkutyák szemmel láthatóan félnek tőlük. A rendőrség nem is nagyon veti be sem a kutyáit, sem a lovait, nehogy bajuk essék.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik