Nagyvilág

Kormányfő lett a “héja”

Miniszterelnökké választotta a japán képviselőház és a szenátus Abe Sindzót szerdán, tíz nappal azután, hogy a jobboldali Liberális Demokrata Párt (LDP) elsöprő győzelmet aratott az előre hozott választásokon.

A diplomáciában “héjának” és nacionalistának tartott 58 éves politikus – 2006-2007 után – immár másodszor lehet a távol-keleti szigetország kormányfője, ám ezúttal az utóbbi évek gazdasági válságától meggyengült ország élén és – főként Kínával – megromlott diplomáciai kapcsolatok közepette. Abe Sindzó azután léphet majd hivatalba, hogy Akihito császár hivatalosan is kinevezi őt.

Három év ellenzékben töltött idő után a Liberális Demokrata Párt visszatért a választók kegyeibe, akik csalódtak a Japán Demokrata Pártban: a Japán Demokrata Párt (DPJ) csodákat ígért, de a vállalásokból jóformán semmit sem tudott valóra váltani, s nem volt képes visszaadni a lakosság erkölcsi tartását a tavaly márciusi nagy földrengés, szökőár és azt követő atombaleset után.

Abe Sindzó most azt ígéri, hogy kijavítja mindazokat a hibákat, amelyeket a DPJ három év alatt egymást váltó három miniszterelnöke elkövetett. Elődei szemére veti, hogy feldúlták a gazdaságot, rontották a kapcsolatokat a szomszédokkal, felbosszantották az amerikai szövetségest, s mindezt anélkül, hogy az ország jól jött volna ki ezekből az ügyekből.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik