Nagyvilág

Hatalmi harcok az internet körül

internet (internet, )
internet (internet, )

Megegyezés nélkül zárult a Dubaiban megrendezett, két hete tartó távközlési konferencia.

Az utolsó pillanatban még úgy tűnt, hogy az éjszakába nyúló csatározások és kompromisszumkeresés után sikerül megállapodásra jutnia a hatszáz küldöttnek, aki a Nemzetközi Távközlési Egyesület (ITU) új egyezményét kidolgozni gyűlt össze – írja a Népszabadság.

Végül azonban az Egyesült Államok küldöttsége nem írta alá a dokumentumot, arra hivatkozva, hogy ez az internet szabadságát veszélyezteti. A döntéshez többek közt Kanada, Egyiptom és Kenya is csatlakozott. A dokumentumot az Európai Unió tagállamai sem írták alá, így Magyarország sem.

Az ENSZ-szervezet delegáltjai azért gyűltek össze, hogy modernizálják az ITU 1988-as egyezményét. Ez a távközlést – például a nemzetközi telefonhívásokat – szabályozza.

Mivel az egyik tábort Washington, a másikat Moszkva vezette, az Economist és a The New York Times egyaránt „új hidegháborúra” utalt tudósításában. Az Oroszország vezette csoport szerint az internet jelenlegi szabályozása nem megfelelő.

Az internet működéséhez szükséges szabályokat jelenleg decentralizált, számtalan kisebb szervezetből álló rendszer biztosítja. Ezek nem csupán kormányzati szervek: az információtechnológiai ipar, a civil szervezetek képviselői vagy például a tartalomszolgáltatók is képviseltetik benne magukat. Igaz, sok ilyen szervezet amerikai, és az egyik legfontosabb, a domainnevek elosztásáért felelős ICANN például az Egyesült Államok kereskedelmi minisztériumának megbízásával működik; a működését számos jogos kritika is éri. Az amerikai befolyás pedig – mint azt többször kifejtette – Vlagyimir Putyin orosz elnöknek nincs ínyére.

Az USA és támogatói azt akarták, hogy az „internet” szó, illetve semmiféle, erre utaló szó ne kerüljön be az új egyezménybe. Az orosz és a kínai javaslatok ellenzői szerint az említett országok csak jelenlegi gyakorlatukat akarták legitimálni: az internetes cenzúrát és a felhasználók utáni kémkedést.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik